HÍREK

Bemutatjuk vasárnapi ellenfelünket: amit a Soroksár SC-ről tudni kell

2020-02-08

Bemutatjuk vasárnapi ellenfelünket: amit a Soroksár SC-ről tudni kell

Vasárnap 14 órától listavezető csapatunk a legutóbbi hat bajnokijából ötöt megnyerő Soroksár SC vendége lesz az NB II 23. fordulójában a Szamosi Mihály Sporttelepen.

A jelen:

A Soroksár SC, a "kis Fradi" hat évnyi NB III-as szereplés után 2014-ben jutott fel a második vonalba, ahol azóta stabilan tartják helyüket a középmezőnyben.

A Merkantil Bank Liga idei pontvadászatában a 22. forduló után - ami valójában 21 lejátszott mérkőzést jelent - a 9. helyen állnak 31 ponttal, 9 győzelem, 4 döntetlen, 8 vereség a mérlegük. A találkozókon 31 gólt lőttek, és 34-et kaptak. A bajnoki tabellát 49 ponttal vezető gárdánk 18 egységgel előzi meg a soroksáriakat.

A Soroksár SC a legutóbbi hat találkozója közül ötöt megnyert egy döntetlen mellett, az utóbbi két siker, a Vasas és a Nyíregyháza elleni gólzáport hozott, mindkétszer 5-3-ra győztek.

Augusztus 18-án, a bajnokság 4. fordulójában együttesünk Bognár István duplájának és Vass Patrik góljának köszönhetően a félidőben már 3-0-ra vezetett az aranyásrga-feketék ellen, és végül 3-2-re diadalmaskodott.

Keretükben több mint egy csapatra való olyan játékos van, akik rendelkeznek NB I-es múlttal: Orosz Márk, Erdélyi László, Lőrinczy Attila, Csernik Kornél Bonifác, Matija Misic, Csonka András Mátyás, Gyömbér Gábor, Takács Zsolt Zsombor, Völgyi Dániel Norbert, Frőhlich Roland, Gárdos András, Pölöskei Péter.

Néhány futballistájuk csapatunkban is játszott, így Farkas II. Balázs, Korozmán Kevin, Pál András és Abu Attila.

A soroksáriak vezetőedzője a 48 éves, 58-szoros válogatott ferencvárosi legenda, Lipcsei Péter, aki az FTC kívül a portugál FC Portóban, és az osztrák Salzburgban is játszott. Edzői pályafutását a Ferencvárosnál kezdte, s három éve a huszonharmadik kerületiek vezetőedzője.

A Soroksár SC gárdájánál az a Végh Zoltán a kapusedző, aki együttesünkben 181 mérkőzésen lépett pályára, bajnoki címet és Szuperkupát is nyert kék-fehér színekben. Ő játszotta a legtöbb NB I-es mérkőzést, 570-et. (A másik két "dobogós" is szerepelt klubunkban - Kuttor Attila 560, Illés Béla 540 első vonalbeli találkozón futballozott.)

Jegyinformációk a Soroksár SC elleni meccsre itt - kattints!

A Soroksár SC-vel csak az NB II-ben mérkőztünk:

2017. szeptember 24.     

MTK Budapest - Soroksár SC  5-2 

2018. április 8.

Soroksár SC - MTK Budapest 4-2

2019. augusztus 18.

MTK Budapest - Soroksár SC  3-2 

Merkantil Bank NB II, 2019-2020, 4. forduló - Új Hidegkuti Nándor Stadion - játékvezető: Andó-Szabó Sándor - 1.758 néző

MTK Budapest: Bese Balázs - Katona Máté (Fülöp Noel), Varju Benedek, Pintér Ádám, Nagy Zsombor - Kata Mihály, Mezei Szabolcs, Vass Patrik - Bognár István (Babinszky Bence), Zuigéber Ákos (Simon András), Lencse László. Vezetőedző: Michael Boris.

Gólszerzők: Bognár István (2), Vass Patrik.

A mérleg:

3      2      0     1       10 - 8         6    (67 %)

A Soroksár SC labdarúgásának múltja:

1911-ben Soroksári Atlétikai Club néven alakult meg az első ismert labdarúgó csapat az akkor még nem Budapesthez tartozó településen. Az egyesület a KÖLASZ egyik csoportjába nyert besorolást és 1925-ben addigi története legnagyobb sikereként a kerületi bajnoki címet is elnyerte. 1926-ban Soroksáron is megalakult egy profi csapat a Soroksári AC legjobb játékosaiból. Soroksári FC néven a profi II. osztályba nyertek besorolást, míg a Soroksári AC továbbra is az amatőrök között szerepelt. 1932-ben sikerült kivívni a feljutást a legjobbak közé, a magyar labdarúgás első osztályába. Hiába épült azonban új stadion Soroksáron, a bennmaradást nem sikerült kiharcolni.

A harmincas évek közepén a gazdasági válság miatt több más kisebb profi csapathoz hasonlóan Soroksáron is anyagi gondok jelentkeztek. Előszőr Zuglóba költözött a csapat, majd a nagy rivális, a szomszéd Pesterzsébet profi csapatával egyesítették ER-SO néven. Azonban ez sem oldotta meg a bajokat és az egyesület 1937-ben megszűnt, helyette a Soroksári AC néven szereplő amatőr gárda képviselte a soroksári színeket.

1945-ben mind Pesterzsébeten, mind Soroksáron megalakult a MADISZ, s a két gárda újra ER-SO néven egyesült és rövidesen az első osztályba került. Az akkori szokásoknak megfelelően az egyesület támogatását egy helyi gyár, nevezetesen a SORTEX vette át. 1957-ben azonban az textilüzem beszüntette a támogatását és bár az Egyetértés csapata használta még a soroksári pályát, az igazi soroksári hagyományokat az újjáalakult Soroksári AC és a Soroksári VOSE vitte tovább.

A Soroksári AC, melynek névváltozásait szinte lehetetlen követni, 1968-ban megszűnt. Története során tízszer szerepelt az NB I-ben, 1934-ben pedig Magyar Kupát nyert.

Vasárnapi ellenfelünk, a Soroksár Sport Club 1999. február 23-án alakult meg Soroksári Torna Egyesület néven. Bár a csapatot a Soroksári AC utódjának tartották, mégis a magyar futball legalsó szintjén, a BLASZ IV. osztályában kellett volna indulnia az előző klub jogutód nélküli megszűnése miatt.

Ám mivel rendelkeztek megfelelő számú utánpótláscsapattal, végül a BLASZ II. osztályba kaptak besorolást, s az első évben a negyedik helyen végeztek. Ezt követően a Csepeli Futballalapítvány néven szereplő együttes versenyzési jogát megvásárolták, és Soroksár-Csepel néven két osztállyal feljebb, az NB III-ban folytathatták a szereplést.

Már az első évben bajnoki címet szereztek, és következhetett az NB II, 2003-tól már Soroksár SC néven.

Néhány NB III-as év után 2014-2015-től folyamatosan a második vonalban szerepel az aranysárga-fekete csapat.

Jegyinformációk a Soroksár SC elleni meccsre itt - kattints!

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-03-30 17:00 ÚJ HIDEGKUTI NÁNDOR STADION

MTK BUDAPEST

VS

KECSKEMÉTI TE

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman