HÍREK

Bemutatjuk vasárnapi ellenfelünket: amit a Dorogi FC-ről tudni kell

2020-01-28

Bemutatjuk vasárnapi ellenfelünket: amit a Dorogi FC-ről tudni kell

A bajnokság 22., idei első fordulójában a tabella 11. helyén álló Komárom-Esztergom megyei együttest fogadjuk vasárnap 17 órától az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.

A jelen:

A dorogiak tizenegy évnyi NB III-as szereplés után 2016-ban jutottak vissza a második vonalba, ahol a húszcsapatos bajnokságban a 8., a 12. és legutóbb a 14. helyen végeztek.

A Merkantil Bank Liga idei pontvadászatában a 21. forduló után - ami valójában 20 lejátszott mérkőzést jelent -, a 11. helyen állnak 27 ponttal - 8 győzelem, 3 döntetlen, 9 vereség a mérlegük. A találkozókon 25 gólt lőttek, és ugyanennyit is kaptak. A bajnoki tabellát 46 ponttal vezető gárdánk 19 ponttal előzi meg a dorogiakat.

Jegy- (és bérlet)információ a Dorogi FC elleni meccsre itt - kattints!

A piros-feketék idegenben négyszer győztek (Nyíregyháza, Gyirmót, Soroksár, Kazincbarcika), egyszer döntetlent játszottak és négyszer vereséget szenvedtek.

Az idei pontvadászat harmadik fordulójában csapatunk ellenük aratta eddigi szezonbeli legnagyobb arányú győzelmét, amikor Zuigeber Ákos duplájával, valamint Bognár István és Lencse László találatával 4-0-ra nyertünk idegenben. Fiatal támadónk első találatát szurkolóink megválasztották az ősz legszebb góljának.

A Dorogi FC a Magyar Kupában továbbjutott a Balassagyarmati SE, a Nagybajomi AC és a Debreceni VSC ellen - a következő fordulóban a III. Kerületi TVE-vel mérkőznek a legjobb nyolc közé jutásért.

Az együttesben több olyan játékos is van, aki rendelkezik NB I-es múlttal, így Mursits Roland, Forró Gyula, Kitl Miklós, Sitku Illés, Takács Péter, Délczeg Gergely, Dlusztus András. A téli szünetben leigazolták Kisvárdáról az ukrán Ryaskho Mykhaylo-t, aki futballmagyarnak számít, magyar útlevele is van.

A dorogiak vezetőedzője Németh Szabolcs, aki legutóbb Szombathelyen dolgozott, az Illés Akadémia-Haladás edzője volt. A bányászvárosi közeg nem ismeretlen a legmagasabb végzettséggel, UEFA Pro-licenccel rendelkező edző számára. 2014-től három évet már munkálkodott a Komárom-Esztergom megyei településen. Első évében rögtön feljutott csapatával az NB III-ból, ám pontlevonások miatt a harmadosztályban ragadt a gárda, majd a következő évben már felvitte a Dorogot a második ligába, ahol a nyolcadik helyen zárt csapatával. Később fél évet tevékenykedett az akkor még szintén NB II-es Sopronban, 2018 januárjától pedig az Illés Akadémiát irányította.

A Dorogi FC-vel az NB I-ben, az NB II-ben is mérkőztünk, és kupadöntőt is játszottunk:

Az NB I-ben az első mérkőzést 1945. december 9-én játszottuk a Dorogi AC-val. A találkozóra az Üllői úton került sor, mert a Hungária körúti pálya a második világháborús károk miatt használhatatlan volt. Csapkay Károly vezetőedző csapata Füzér János, Nemes György, Bosánszky Jenő, Turbéki István és Ádám Zoltán góljaival 5-0-ra győzött.

1953. december 13-án Dorogon csapatunk, akkori nevén a Budapesti Vörös Lobogó 10-0-ra verte meg az Ilkuval, Buzánszkyval, Pálmaival, Prohászkával felálló Bányászt. Góljainkat Palotás Péter (2), Hidegkuti Nándor (2), Lantos Mihály (2, mindkettőt 11-esből), Szolnok István (2) és Sándor Károly (2) szerezte. Gárdánk kispadján Bukovi Márton ült.

A 25. összecsapást 1960. október 1-én a Dorogi Bányász ellen a Hungária körúton 4.000 néző előtt Bödör László és Kovács Ferenc találataival 2-0-ra nyerték a Hidegkuti Nándor által irányított Gelei József - Palicskó Tibor, Sipos Ferenc, Lantos Mihály - Sas Gyula, Kovács Ferenc - Sándor Károly, Nagy István, Bödör László, Molnár János, Szimcsák István összeállítású kék-fehérek.       

Az utolsó NB I-es találkozót 1977. március 23-án játszotta a két együttes a Hungária körúton, és 4-1-re győztünk a Dorogi Bányász ellen Kovács (2), Takács és Koritár góljaival.

A két csapat mérkőzésén a nézőcsúcs 22.000 szurkoló volt 1952. április 13-án a Megyeri úton (Budapesti Bástya - Dorogi Bányász 3-0), de három alkalommal is 20.000-en szorongtak a lelátókon.

A Magyar Népköztársasági Kupa (MNK) döntőt 1952. június 1-én Budapesten, az Elektromos Latorca utcai pályáján játszotta csapatunk, akkori nevén a Budapesti Bástya és a Dorogi Bányász. A 3-2-es siker nyolcadik kupagyőzelmünket jelentette.

14 ezer néző előtt Siklósi György játékvezető sípjelére a kék-fehéreket Bukovi Márton vezetőedző a következő összeállításban küldte pályára: Gellér Sándor - Kovács József, Börzsei János, Lantos Mihály - Peller Béla, Zakariás József - Láng Károly, Hidegkuti Nándor, Palotás Péter (Gondos Tibor 83 '), Szolnok István, Molnár János.

Együttesünk góljait Zakariás, Molnár és Palotás szerezte, míg a dorogiak közül Aspirány és Pozsonyi volt eredményes.

Az NB II-ben játszott összecsapások:      

1981. augusztus 30.      
MTK-VM - Dorogi AC   1-0

1982. március 14.
Dorogi AC - MTK-VM 1-2

2017. szeptember 17.     
Dorogi FC - MTK Budapest 2-1   

2018. április 1.    
MTK Budapest - Dorogi FC  0-0  

2019. augusztus 11.
Dorogi FC - MTK Budapest 0-4   

Merkantil Bank Liga, 3. forduló - Dorog, Buzánszky Jenő Stadion - játékvezető: Oláh Gábor - 1.000 néző

MTK Budapest: Bese Balázs - Katona Máté, Pintér Ádám (Szerencsi Miklós), Varju Benedek, Nagy Zsombor - Kata Mihály, Mezei Szabolcs, Vass Patrik (Babinszky Bence) - Bognár István, Zuigeber Ákos, Lencse László (Simon András). Vezetőedző: Michael Boris.

Gólszerzők: Zuigeber Ákos (2), Bognár István, Lencse László.

A mérleg:

MTK Budapest - Dorogi FC

NB I:

41    24     9     8      94 - 43       81    (66 %)

NB II:

5     3      1     1        8 - 3         10    (67 %)

ÖSSZESEN:

46   27    10     9    102 - 46       91    (66 %)

(a megszerzett pontoknál a ma használatos módon számoltunk).

Kupadöntő:

1      1      0      0        3 - 2

Az MTK II is mérkőzött a Doroggal az NB II-ben és az NB III-ban is:

1939. október 29.          
Dorogi AC - MTK        3-1 

1940. március 17.          
MTK - Dorogi AC        3-1

NB III Nyugati-csoport

2015. október 10.         
Dorogi FC - MTK Budapest II        1-0 

2016. április 24.            

MTK Budapest II - Dorogi FC        0-1 

A Dorogi FC labdarúgásának múltja:

Dorogon az 1914 tavaszán megalapított Dorogi Atlétikai és Futball Club -későbbi nevén Dorogi Atlétikai Club (DAC) - révén több mint 100 éves múltra tekint vissza a versenysport. Országos és nemzetközi viszonylatban is egyaránt réginek tekinthetjük a város sportegyesületét, amely számos jelentős települést megelőzve kezdte meg tevékenységét egy nagyközségben - ami 1984 óta város.

Az 1920-as évek közepétől hosszú évtizedeken át a dorogi szénbánya volt az egyesület főtámogatója. 1925-re színvonalas sportcentrum épült a bányászkolónia szívében, ahol a futball mellett az atlétika, az úszás és a tenisz létesítményei is helyet kaptak.

Az egyesület kezdeti zöld-fehér színét a piros-fekete váltotta, amely a mai napig is a klub hivatalos színe. Címerében is voltak változások, de már a 20-as években megjelent benne a bányászkalapács és ék, mely napjainkig a legfőbb motívum maradt. Az alapító okiratban szereplő és az akkori Sportszövetségnél 1914-ben bejegyzett Dorogi Atlétikai és Futball Clubból Dorogi Atlétikai Club, Dorogi Tárna, Dorogi Bányász, Dorogi Bányász Sport Club, Dorogi Sport Egyesület, Budalakk Konzorcium FC Dorog, végül 1998-tól Dorogi Futball Club lett.

A hazai mérkőzéseik színhelye az eredetileg több mint 15.000 ezer néző befogadására alkalmas dorogi stadion. 1922-től folyamatosan szerepel a csapat a Magyar Labdarúgó Szövetség által szervezett nemzeti bajnokságokban. A kezdeti években különösen nagy sikernek számított, hogy az apró bányásztelepülés csapata az ország bármely amatőr együttesének méltó ellenfele volt.

A harmincas évek elején már olyan profi klubokkal is megmérkőztek, mint az FTC és az Újpest (ez utóbbit le is győzték 3:2-re), majd 1930-ban csapatunk, az MTK is a dorogiak skalpjai közé került. A harmincas évek végén Prohászka, Csermák, Turai (Tomanyik) voltak a csapat sztárjai. 1941-ben egy kamaszfiú mutatkozott be a kapuban: Grosics Gyulának hívták, s ő a legsikeresebb dorogi nevelésű futballista a magyar labdarúgás történetében.

1945 őszétől az új bajnoki rendszerben, az országos bajnokság első osztályában, az NB I-ben játszott a bányászcsapat. Bár elsőre nem sikerült a bennmaradás, de visszaverekedték magukat az élmezőnybe, és 23 bajnoki évadot a legmagasabb osztályban töltöttek. 1949 és 1966 között megszakítás nélkül voltak az NB I tagjai. Ötször nyerték el a vidék legjobbja címet, többször voltak a Bányász Kupa győztesei, s 1952-ben döntősök voltak az először kiírt Magyar Népköztársasági Kupában, ahol éppen csapatunktól szenvedtek vereséget.

Az Aranycsapat játékosait, Grosics Gyulát és Buzánszky Jenőt nem kell bemutatni a futballt kedvelőknek, de Ilku István, Monostori Tivadar és Szűcs Lajos neve is ismert. Említhetjük még Mucha Józsefet, Szabó Józsefet, Szuromi Antalt és Halász Lászlót is.

Ma ugyan nincs már szénbányászat Dorogon, de van felújított stadion, amely Buzánszky Jenő nevét viseli, műfüves edzőpálya, korszerűsített kiszolgálóhelyiségek és sportot szerető szurkolók.

Jegy- (és bérlet)információ a Dorogi FC elleni meccsre itt - kattints!

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-28 11:00 Sándor Károly Labdarúgó Akadémia

MTK BUDAPEST II

VS

Érdi VSE

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman