HÍREK

Ezen a napon lett csapatunk először bajnok az élvonalban

2019-10-30

Ezen a napon lett csapatunk először bajnok az élvonalban

A zöldasztalnál dőlt el az aranyérem sorsa.

MTK - MAFC  1:1

I. osztályú bajnokság, 1904. október 30. - XIV. kerület, Millenáris

"Általában a MTK győzelmet várták, azonban a Műegyetem kitűnő védelme ellen — mely pedig nem volt teljes — a kék-fehér csatárok boldogulni nem tudtak. A MAFC, az őszi szezonban kétszer egyforma öszszeállításban még nem jelent meg a pályán , most is megváltoztatta csapatját. A kapuban a kitűnő Aschner helyén Pohl játszott , meglepő ügyesen. Technikája ugyan még nincs, de nyugodtan s igen jó helyezkedéssel védett, Reiner helyén Tolnai gyenge volt, míg a másik hátvéd, Major,kitűnően játszott. Ő és Friedrich mentettek legtöbbet. A csatársor általában gyengén játszott. A MTK, bár teljes csapatját állította ki, nem játszott olyan önbizalmmal, mint a szezon eleje, különösen a csatársor játéka rapatlott. A védelem jó volt. A játékot általában az óvatos védelem jellemezte. A közönség egy része most is örökösen zavarta ordítozással a játék nyugodt lefolyását. 

A két csapat a következő összeállításban játszott: 

MAFC. (piros-fekete), Pohl—Major,Tolnai —Xirnsee, Lichtmann, Friedrich—Riessner. Pollák. Aschner. Relle. Fischer. 

MTK. (kék-fehér): Sebő—Révész. Nagy—Sár. Pozsonyi. Kürschner—Káldor, Steiner, Hoffer. Károly. Frank."

"Károly lövése a 20-ik percben a gólja fölött süvít el. A 23-ik percben a lécről lepattant labdát az off-side álló Káldor centerezi, Károly pedig fejével továbbítja a kapuba..."

**  Nemzeti Sport, 1904. november 6.

Az I. osztály mezőnye 1904-ben tovább bővült, mivel az MLSZ  elfogadta a bajnokságra újra – most már Műegyetemi Athletikai és Football Club néven – jelentkező műegyetemisták nevezését. A bajnoki erőviszonyok az előző, 1903-as évhez képest nem változtak, az élen a tavalyi dobogósok végeztek, csak a sorrend módosult. 

Első bajnoki címét szerezte meg csapatunk, az MTK - amely november 20-án, a bajnokság utolsó mérkőzésén 5:1-re legyőzte a Fővárosi TC gárdáját. 

Az aranyérem sorsa óvások után végül a zöld asztalnál dőlt el. A szövetség a záró forduló után, decemberben az október 30-án döntetlenül (1:1) végződött MTK – MAFC mérkőzés mindkét pontját – jogosulatlan játékos szerepeltetése miatt – az MTK-nak ítélte. Ezzel a döntéssel, és a bajnokság utolsó találkozóján elért sikerrel a kék-fehérek minimális, 1 pont különbséggel előzték meg az egyébként lényegesen jobb gólaránnyal rendelkező FTC-t, és 3 ponttal a BTC-t - de a decemberi döntés miatt a pályán nem ünnepelhettek!

Az újonc Fővárosi Torna Club nem tudott versenyben lenni a legmagasabb osztályban, messze leszakadva a mezőnytől az utolsó helyen végzett. A legjobbak közé visszavett MAFC csapata csalódást keltett, mindössze 1 pont választotta el az osztályozót jelentő 8. helytől.

Az osztályozókon a Fővárosi Torna Club, és a “33” Football Club is megtartotta helyét az első vonalban.

Első bajnokcsapatunk játékosai: Sebő Gyula, Nagy Ferenc, Kürschner-Szűcs Izidor, Pozsonyi Imre, Schaar Izidor, Frank Imre, Károly Jenő, Hoffer István, Steiner Rezső, Káldor-Zulu Lipót, Deutsch Leó, Herquett Rezső, Nárai Károly, Markovics Péter, Weisz II Lajos, Buócz Gyula, Domonkos László, Lipovetz Gyula. Vezetőedző: Kertész Sándor.

******************

Pluhár István feljegyzése a bajnoki évről:

1904-es bajnoki év. — Bajnok a Magyar Testgyakorlók Köre, MTK.

Ebben az évben már kilenc csapattal kezdett az elsőosztály. A vidéki nagyvárosok csapatai is bekapcsolódtak, s futballoztak az egész Magyarországon. MTK, FTC, BTC sorrend alakult ki a negyedik magyar bajnokságban.

Az MTK első bajnokcsapata: Domonkos (Oláh) — Nagy, Révész — Saár, Pozsonyi, Steiner — Frank, Károly Jenő, Hoffer I, Kürschner, Káldor.

A vidéki nagyvárosok első osztályát ezek a csapatok képviselték: Debrecen, Győr, Pozsony, Kassa, Arad, Kolozsvár és Besztercebánya. A vidék bajnokának meg kellett mérkőznie Pest bajnokával. Sajnos, erre nem mindig került sor.

Az új MLSz elnök, Gillemont elrendelte, hogy csak az angolok által előí­rt méretű pályákon lehet bajnoki mérkőzéseket játszani. Az angol szabálykönyv ezt í­rta elő: 55 vagy 60 méter széles, 106 vagy 118 méter hosszúnak kell lenni a pályáknak. Ilyen méretű pályával csak a BTC rendelkezett. Gyors intézkedéssel azért sok pályát rendbe hoztak.

Az elmúlt év bajnokcsapatában, az FTC-ben belharcok dúltak, e belharc eredménye az lett, hogy dr. Borbás és Oláh átlépett más klubba. A hirtelen bajnokká lett MTK is ebben a betegségben szenvedett, sőt itt addig mentek Révész kilépésével, hogy többen a bajnokság befejezésére elhagyták az MTK-t és megalakí­tották az erős BAK-ot. A másodosztály bajnoka az UTE (a mai Újpest) nagy keservesen megnyerte az osztályozót és feljutott az elsőosztályba.

Az ez évi bajnokság is nagyon csúnyán fejeződött be, mert az FTC és az MTK pontegyenlőségben végzett, az MTK a MAFC elleni mérkőzését megóvta, és a zöldasztalnál megnyerve a két bajnoki pontot, megelőzte az FTC-t a negyedik bajnokságban.

******************

Gólkirály: Pokornyi József (Ferencvárosi TC) 12 gól

Az év játékosa: Pozsonyi Imre (MTK)

Az MLSZ még csak egy kétosztályos bajnokságot í­rt ki, ebben indulhattak volna vidéki csapatok is —, ha hajlandók voltak minden mérkőzésüket Budapesten lejátszani. Erre egyik sem vállalkozott. Most alakí­tottak már nyolc vidéki kerületet, ki is í­rtak bajnokságokat —, de egyiket sem bonyolí­tották le. A bajnokságot először nyerte az MTK. (Hoppe László)

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-10-05 17:00 ÚJ HIDEGKUTI NÁNDOR STADION

MTK BUDAPEST

VS

KECSKEMÉTI TE

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman