HÍREK

Ezen a napon játszotta csapatunk az első (barátságos) mérkőzését

2019-10-20

Ezen a napon játszotta csapatunk az első (barátságos) mérkőzését

Az MTK történetének harmadik elnöke. Heteés Antal nevéhez fűződik a labdarúgó szakosztály megalakítása.

A Millenárison folytatott tréningek során az MTK sportolók jelentős hányada híve lett a BTC által felkarolt labdarúgásnak. A Kertész Sándor köré tömörülő mag 1897. február 28-ra ki is tűzte a labdarúgó szakosztály megalapítását.

Ám a klasszikus sportágakhoz ragaszkodó elnökség anyagiakra, és a klub által akkor még nem sportoltatott ifjúságra hivatkozva elvetette a javaslatot. Erre a futball hívei, Kertésszel az élen, elkezdtek átszivárogni a BTC-be. A folyamat 1900-ban szakadáshoz vezetett: az ifjak kiváltak az egyesületből, és megalapították a Budapesti Atlétikai Clubot. Az MTK tagsága 62 főre zsugorodott.

A válságos helyzetben barátosi Porzsolt Gyula után került dr. Heteés Antal az elnöki, Sas Kálmán pedig a titkári posztra. Módosították az alapszabályt - engedélyezték a labdarúgást, illetve a fiatalkorúak tagságát -  így megmentve az egyesületet. Az elnökség felkérte Kertész Sándort az 1901. március 12-én alapított labdarúgó szakosztály vezetésére.

Az első - barátságos, mai szóhasználattal felkészülési - mérkőzést 123 éve,  1901. október 20-án a BTC vegyes csapata ellen játszotta az MTK, ebben az összeállításban. Révész Árpád – Auerbach Rezső, Weisz Ármin – Frank Imre, Roóz Imre, Ságody Ervin – Freund Henrik, Tausz Vilmos, Kertész Sándor, Herquett Rezső, Káldor Lipót.

A találkozó végeredménye - melyen a szakosztályvezető és edző, Kertész Sándor is pályára lépett - 0:0 lett.

***************************

A Sportvilág 1937. április 3-i számában Kertész Sándor így emlékezett vissza:

" - Az MTK akkor már 13 esztendős sportklub volt - mondja most Kertész Sándor, az MTK első „Sala bácsi”-ja. - A tagok többsége hallani sem akart a „durva” futballról, Ha futballozni akartam, kénytelen voltm a BTC vendégszeretetét igénybe venni. De persze csak a BTC edzésein vettem részt. Mérkőzésen akkor játszottam először, amikor végre sikerült megszerveznem az MTK futballcsapatát. Sas Kálmán segített. A Millenárison kezdtük. Először ketten, hárman rúgtuk a labdát. Azután beállt közénk a harmadik fiú, az ötödik, nyolcadik, tizenegyedik.  Nagyrészt diákok...

Kertész Sándor már felnőtt férfi volt akkor, 25 esztendős. A futballcsapat kapitánya.

- Megkértem Fehér Győzőt és Sas Kálmánt, szerezzenek ellenfeleket csapatunknak barátságos mérkőzésekre. Akkoriban a BTC volt a legnagyobb futballegyesület. Legelső barátságos mérkőzésünket a BTC harmadik és negyedik csapatából összeállított „vegyes” ellen játszottuk. Sohasem felejtem el azt a mérkőzést. Góltalanul végződött, 0:0, döntetlen..."

**********     

A történelmi első fellépés után az év végéig több barátságos mérkőzést  játszott a gárda, s megszületett az első győzelem is, 3:2 arányban nyertek a BSC második csapata ellen. 

És 1901. december 1-én a sokkal nagyobb játékerőt képviselő FTC 6:1-re legyőzte a kék-fehéreket. 

Az MTK összeállítása ez volt:

Felhősi - Dóder, Andor - Franck, Molnár, Nagy - Udvardi, Károly, Kertész, Heródes, Kollár.

Akkor még senki sem gondolta, hogy később ennek a két csapatnak a találkozója örökrangadóként vonul be a magyar futball-történetbe...

**********     

... és újra a Sportvilág 1937. április 3-i száma:

"- Többen felvett néven szerepeltek a csapatban, mert diákok voltak és csak titokban futballozhattak. Például Felhősi. És Herquett Resző, aki Heródes néven játszott. Andor színinövendék volt és tulajdonképpen Auerbachnák hívták. Udvardi igazi neve pedig Hoffer volt, ma vasúti főfelügyelő. Franck régen kivándorolt Amerikába, Pozsonyi Imre találkozott is vele odakint. Molnár régen meghalt. Szegény Károly Jenő is, aki az MTK első csapatának legtehetségesebb játékosa volt. A balfedezetünk, Nagy Ferenc ma is futballedző, egyébként a Nagy Jóska fivére. Kollár, vagyis Kohn Lipi gépészmérnök. Akkor persze még középiskolás volt ö is, azért nem játszhatott igazi nevén.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-10-05 17:00 ÚJ HIDEGKUTI NÁNDOR STADION

MTK BUDAPEST

VS

KECSKEMÉTI TE

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman