HÍREK

A szintén győzelemmel kezdő Nyíregyháza Spartacus FC-t fogadjuk az első hazai bajnokin - Bemutatjuk szombati ellenfelünket

2024-08-02

A szintén győzelemmel kezdő Nyíregyháza Spartacus FC-t fogadjuk az első hazai bajnokin - Bemutatjuk szombati ellenfelünket

Együttesünk szombaton, 19:45-től az egyik újoncot látja vendégül az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.

Jegyinformációk ITT!

Jelen:

A Nyíregyháza Spartacus FC a Merkantil Bank Liga legutóbbi kiírását aranyérmesként zárta, így a 2015 után ismét az élvonalban szerepel.

A másodosztály bajnoka a nyári felkészülés során hat edzőmérkőzést játszott, az NB III-as Cigánd  SE ellen 5-1-re győztek, a szlovák MFK Zemplín Michalovce ellen 1-1-es döntetlent játszottak, a szerb FK Napredak pedig 3-1-re verte őket. Két horvát élcsapattal is megmérkőztek, az NK Osijek ellen döntetlenre végeztek (2-2), a HNK Rijeka pedig megverte őket (1-3). A bajnoki főpróbán a másodosztályba feljutó Békéscsaba 1912 Előre ellen 3-2-es sikert aratott Tímár Krisztián legénysége.

Az OTP Bank Ligát csapatunkhoz hasonlóan győzelemmel kezdték, miután ideiglenes otthonukban, Mezőkövesden 2-1-re nyertek a szintén feljutó ETO FC Győr ellen, köszönhetően Kovácsréti Márk és Beke Péter góljának.

Az augusztus 31-ig tartó nyári átigazolási időszakban eddig Slobodan Babic (OFK Petrovac), Ranko Jokic (Borac Banja Luka), Kovács Milán (Gyirmót FC Győr), Matheus Leoni (Kecskeméti TE), Jaroslav Navrátil (Kisvárda Master Good), Pinte Patrik (Kolorcity Kazincbarcika SC), Tóth Balázs (Diósgyőri VTK), Eppel Márton (Warta Poznan) és a kölcsönbe érkező Farkas Bendegúz (Puskás Akadémia FC) lett az együttes játékosa.

Távozott viszont a klubtól Herjeczki Kristóf (Kolorcity Kazincbarcika SC), Novák Csanád (Szeged-Csanád Grosics Akadémia), Sigér Ákos (Bp. Honvéd, Vass Patrik (OPUS Tigáz Tatabánya), Vida Kristopher (OPUS Tigáz Tatabánya), és a kölcsönadott Németh Barnabás (Vasas FC).

Az Új Hidegkuti Nándor Stadionban szombaton 19:45-kor kezdődő bajnokit a televízió nem közvetíti, csak az M4 Sport honlapján lehet majd követni az eseményeket.

A Nyíregyháza Spartacus FC ellen nem csak az NB I-ben, hanem az NB II-ben is mérkőztünk:

Az élvonalban eddig 22 mérkőzést vívott egymás ellen a két együttes, legutóbb viszont közel tíz éve, 2015. április 25-én találkoztak a felek. 

Az örökmérleg csapatunk fölényét mutatja, 13 győzelmünk mellett 7 döntetlen született, míg a Szpari eddig csak 2 alkalommal tudott ellenünk diadalmaskodni az NB I-ben.

Az első osztályban hazai pályán eddig 11-szer mérkőztünk a Nyíregyházával, a mérleg 76 %-os - 8 győzelem, 1 döntetlen és 2 vereség, 24 gólt szereztünk, és 5-öt kaptunk. Amikor megszereztük a három pontot, egyszer sem kaptunk gólt!

A másodosztályban 7 egymás elleni meccsen 5 sikert arattunk 2 vereség mellett.

Az Új Hidegkuti Nándor Stadionban az NB I-ben még nem találkoztak a felek, az NB II-ben legutóbb 2023. április 3-án, akkor 2-1-re győztük Németh Krisztián duplájának köszönhetően.

A mérleg:

NB I:

22       13       7       2        41 - 11          46     (70 %)

NB II:

 7          5       0       2        15 - 7            15     (71 %)

ÖSSZESEN:

29       18      7        4        56 - 18          61     (70 %)

A Nyíregyháza Spartacus FC labdarúgásának múltja:

A nyíregyházi labdarúgás története 1928-ban kezdődött. Ekkor alakult meg a Nyíregyházi Vasutas Sport Club. A klub színe fehér-fekete volt. 1928-1929-ben a Keleti Labdarúgó Szövetség II. osztályának Szabolcsi csoportjában szerepeltek.

Az 1930-as évek végére a megye legjobbjai közé tartoztak. 1940-ben kiharcolták a feljutást az NB III-ba. A csapat 1945 után váltakozó sikerrel szerepelt, főleg a megyei bajnokságban, vagy az NB III-ban, de voltak jó éveik az NB II-ben is. 

A hatvanas évek elején a Spartacus megnyerte a harmadik vonalban a bajnokságot, és feljutott az NB II-be. Néhány év múlva az NB I/B-ben szerepelt a gárda, de aztán a hetvenes évek elején kevésbé volt sikeres a csapat. 

A minőségi változás 1977-ben következett be, amikor az NYVSC és a Nyíregyháza Spartacus Petőfi fuzionált. A két klub egyesülésének első  sikerét a labdarúgók érték el, amikor 1980-ban feljutottak az élvonalba, Temesvári Miklós vezetésével. Ezt követően négy évet töltött a gárda az NB I-ben. Aztán ismét a másodosztályban folytatták a küzdelmet a nyíregyházi labdarúgók. Ez alól az 1992-1993-as bajnokság a kivétel, de akkor tiszavirág életűnek bizonyult az élvonalbeli szereplés.

A labdarúgó szakosztály ebben az időszakban önállósodott, és Nyírség Spartacus néven új klub alakult. 1998-ban a csapat Őze Tibor edző vezetésével ismét bajnok lett, és két sikeres, s egy sikertelen szezont  töltött az NB I-ben.

A Nyírség Spartacus 2000-ben esett ki az NB I-ből. Az állandó anyagi gondok 2003 nyarára már megoldhatatlanná váltak, a klubot működtető gazdasági társaság jogutód nélkül megszűnt.

A Nyíregyháza Kertváros FC 2003 nyarán költözött a stadionba, és nevet változtatott - Nyíregyháza Spartacus Football Club lett.

A Spartacus elnevezéssel az egyesület tudatosan vállalta a Szpari hagyományok ápolását, és átvételét. Ezért lett ettől kezdve a klub színe a piros-kék. 

A Spartacus 2004-ben indulhatott az NB I-ben, de kiesett a csapat. 2007-ben Gálhidi György vezetésével újra sikerült megszereznie a bajnoki címet a Szparinak az NB II Keleti csoportjában, méghozzá nagy küzdelemben, a nagy múltú, az akkor második vonalbeli Fradi előtt. Ezután három évet töltött az élvonalban a Spartacus, majd újra az NB II-ben folytatta.

A 2011-2012-es bajnoki esztendő sötét fejezetként íródott be a Nyíregyháza Spartacus történetébe. Aztán az ismét sikereket hozó időszak 2012 júniusban kezdőtt. A Spartacus kiharcolta tagságát a 2013-ban kezdődött összevont NB II-ben. 

A 2013-2014-es bajnokságot megnyerte, és feljutott az NB I-be! A csapat az élvonalban maradt - az MLSZ azonban arra hivatkozva, hogy az egyesület nem teljesítette a licenc követelményeket, nem engedélyezte az indulást az élvonalban, és a Spartacust az NB III-ba száműzte.

 A 2015-2016-os szezonban a csapat a harmadosztályban bajnok lett, és feljutott az NB II-be, ahol folyamatosan nyolcszor szerepeltek, váltakozó sikerrel. Legutóbb azonban a tabella élén végzett a gárda, s a Győri ETO-val együtt visszajutott az NB I-be. 

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-09-20 20:00 ÚJ HIDEGKUTI NÁNDOR STADION

MTK BUDAPEST

VS

FERENCVÁROSI TC

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman