HÍREK

Vb-döntőben szerzett MTK-s gólra emlékezünk

2020-06-22

Vb-döntőben szerzett MTK-s gólra emlékezünk

A napokban volt 82 éve, hogy az 1938-as franciaországi világbajnokságon a magyar válogatott ezüstérmet szerzett. A fináléban klubunk négy játékosa is pályára lépett, Titkos Pál pedig gólt is szerzett az Olaszország elleni döntőben.

A harmadik labdarúgó-világbajnokságnak 1938-ban Franciaország adott otthont. A tornára a magyar válogatott is kvalifikálta magát, miután a Görögország elleni selejtezőt 10-1-re megnyerte. A párharc érdekessége, hogy a két szövetség megállapodása értelmében az oda-visszavágós párharc helyett egy mérkőzés döntött a kijutásról.

A vb-n 15 nemzet vett részt (16 csapatra volt kiírva a torna, de Ausztria politikai okok, az Anschluss miatt visszalépett, játékosainak egy része a német válogatottban lépett pályára).

A nyolcaddöntőben Holland-India ellen játszottunk. a gyenge játékerőt képviselő ázsiai csapat ellen 6-0-ra győztünk. A negyeddöntőben Svájc következett, s 2-0-ás magyar siker. Az elődöntőben Svédország ellen 5-1-re nyertünk.

A döntőbe jutás hatalmas sikernek számított. Az összeállításban történtek vitatható változtatások. Megbontották a Korányi-Bíró hátvédpárt, Toldi helyett pedig Vincze került a csapatba és emiatt Zsengellér megint átkerült baloldalra.

1938. június 19-én Párizsban 75.000 néző előtt a két válogatott a francia Capdeville játékvezető sípjelére ebben az összetételben kezdte a döntőt:

Olaszország: Olivieri - Foni, Rava - Serantoni, Andreoli, Locatelli - Biavati, Meazza, Piola, Ferrari, Colaussi. Szövetségi kapitány: Vittorio Pozzo.

Magyarország: Szabó (Hungária) - Polgár (Ferencváros), Bíró (Hungária)  - Szalay (Újpest), Szűcs (Újpest), Lázár (Ferencváros) - Sas  (Hungária), Vincze (Újpest), Sárosi (Ferencváros), Zsengellér (Újpest),  Titkos (Hungária). Szövetségi kapitány: dr. Dietz Károly.

Olaszország - Magyarország 4-2 (3-1)
Gólszerzők: Colaussi (6., 35.), Piola (17., 82.) ill. Titkos (8.). Sárosi (70.)

Olaszország  megvédte 1934-ben szerzett világbajnoki címét. A mérkőzés után a magyarok is elismerték, hogy a jobbik, erősebb, jobban játszó csapat győzött. Dietz Károly szövetségi kapitány nem mondott le közvetlenül a világbajnokság után, csak egy évvel később. Szépségtapasz, hogy a góllövőlistán Zsengellér második lett 6 góllal, míg Sárosi 5 találattal harmadik.

A döntőben klubunk, a Hungária FC négy játékosa is pályára lépett: Szabó Antal, Bíró Sándor, Sas Ferenc és Titkos Pál. Rajtuk kívül Cseh II László, Dudás János és Turay József volt még ott a vb-csapatban, de Cseh II és Dudás egy találkozón sem játszott. A fináléban Titkos egyenlített, ezzel ő szerezte a magyar válogatott első gólját világbajnoki döntőben.

A vb döntőben szerepelt kék-fehér játékosok közül Szabó Antal Nürtingenben (Németország), Sas Ferenc Buenos Airesben (Argentína) van eltemetve, míg Bíró Sándor sírja a Farkasréti Temető 2/4 parcellájában van, Titkos Pál pedig a Farkasréti Temető, Mozg., 877. fülkéjében nyugszik. Dr. Dietz Károly szövetségi kapitány síremléke a Farkasréti Temető, 6-C parcellájában található. Bíró Sándor és Titkos Pál sírja védett, a Nemzeti Sírkert része.

Szerző: Joó Alfréd (Forrás: Wikipédia, nori.gov.hu, saját kutatás) - A futballtörténeti statisztikák terén több hazai honlapnál, forrásnál eltérések mutatkozhatnak a különböző módszerek, számolások jellege miatt, így előfordulhatnak eltérő adatok. Ezen összeállítások készítésével arra törekszünk, hogy legyen egyre szélesebb körben fellelhető adatbázisa klubunk gazdag történelmének - hiszen a lehető legpontosabban kívánjuk azt feldolgozni -, ezért azt kérjük, ha valakinek észrevétele, kiegészítése van, jelezze nekünk a press@mtkbudapest.hu címen.                                                    

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-03-30 17:00 ÚJ HIDEGKUTI NÁNDOR STADION

MTK BUDAPEST

VS

KECSKEMÉTI TE

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman