HÍREK

Ötkarikás kvíz - Megvan a nyertes

2024-07-29

Ötkarikás kvíz - Megvan a nyertes

A fődíj egy páros VIP-belépő a Nyíregyháza Spartacus FC elleni első hazai bajnoki mérkőzésre.

FRISSÍTÉS! A játék véget ért, sok helyes megfejtés érkezett. A nyertes Zsók Annamária lett, nyereménye egy páros VIP-belépő a szombati Nyíregyháza Spartacus FC elleni hazai bajnoki mérkőzésre.

Gratulálunk!

A nyertessel e-mailben hamarosan felvesszük a kapcsolatot.

Július 26-án kezdődnek, és augusztus 11-ig tartanak a XXXIII. Nyári Olimpiai Játékok Párizsban. A francia főváros 1900 és 1924 után harmadik alkalommal ad otthont a világ legnagyobb sporteseményének.

A magyar sportolók az eddigi olimpiákon - 1920-ban, és 1984-ben nem vettünk részt - 184 arany, 158 ezüst és 183 bronzérmet szereztek.

Legyünk büszkék rá, hogy az MTK az egyetlen magyar egyesület, amelynek minden olimpián - amin ott volt Magyarország - szerepelt versenyzője!

Egy érdekesség: az MTK első elnöke, nagybudafalvi Vermes Lajos 1880-ban megszervezte az első palicsi olimpiai játékokat, 16 évvel azelőtt, hogy Pierre de Coubertin báró kezdeményezésére Athénban megrendezték  az első újkori olimpiát. A "Palicsi Olimpia Játékok" ötlete 1876-ban született. 1880 és 1914 között rendszeresen tartottak sportjátékokat a Vajdaságban, a Szabadka melletti kisvárosban.

Kvízünk a kék-fehér sportolók olimpiai szerepléséről szól!

1.  Ki volt az MTK első olimpikonja, aki 1896-ban az athéni olimpián tornában állt rajthoz?

1 = Nyisztor János         X = Kakas Gyula        2 = Wein Dezső

2.  Ki volt az MTK, pontosabban akkor Bp. Bástya első női olimpikonja, aki 1952-ben, a helsinki olimpián diszkoszvetésben a 8. helyen végzett?

1 = Szikora Ilona       X =  Umbrai Katalin       2 =  Tolnai Ilona

3.  Ki volt az MTK első olimpiai bajnoka, aki 1904-ben St. Louisban  úszásban két aranyérmet szerzett?

1 =  Kiss Géza       X = Halmay Zoltán       2 = Ónody József

4. Az MTK versenyzője 1908-ban a magyar birkózó sport első olimpiai aranyérmét nyerte, kötöttfogásban, a nehézsúlyúak között végzett az élen. Ki ő?

1 = Payr Hugó          X = Fischof Ferenc         2 = Weisz Richárd

5.  A háromszoros olimpiai bajnok Papp László melyik olimpián volt klubunk ökölvívójaként aranyérmes?

1 = 1948, London       X = 1952, Helsinki      2 = 1956, Melbourne

6.  Az 1960-as római olimpián ökölvívásban a légsúlyú versenyzők között Török Gyula lett az olimpiai bajnok. Mi volt a közismert beceneve?

1 = Tigris       X = Béka       2 = Kígyó

7. 2004-ben és 2008-ban is olimpiai bajnok lett kajak 500 méter párosban az a versenyzőnk, akinek mindkét alkalommal Janics Natasa volt a párja. Ki ő?

1 = Kovács Katalin        X =  Paksy Tímea          2 = Bánfalvi Klára

8. 1912-ben indult először a magyar labdarúgó válogatott az olimpiai játékokon. A  stockholmi tornán a vigaszdíjat, s ezzel az ötödik helyet szerezte meg a csapat, amelyben több MTK mezőnyjátékos - Bíró Gyula, Károly Jenő, Sebestyén Béla, Vágó Antal - is pályára lépett. De ki az a kék-fehér futballista, aki válogatottunk kapuját védte?

1 = Knapp Miksa       x = Domonkos László       2 = Kropacsek Ferenc

9. Az 1952-es helsinki olimpiát megnyerte a magyar futball válogatott, a keretben hét MTK, vagy ahogy akkor hívták, Budapesti Bástya játékossal. Közülük öten olimpiai aranyérmesek lettek, ketten azonban nem, mert nem léptek pályára, s így, az akkori szabályok szerint nem olimpiai bajnokok. Ki ez a két futballistánk? 

1 = Kovács Imre, Börzsei János       x = Palotás Péter, Gellér Sándor       2 = Börzsei János, Gellér Sándor

10. A helsinki olimpia döntőjében Jugoszlávia ellen (2:0) a magyar csapatban négy Budapesti Bástya játékos is szerepelt. Kik ők?

1 = Gellér, Lantos,  Zakariás, Hidegkuti     x = Lantos, Kovács I, Zakariás, Hidegkuti        2 = Lantos, Zakariás, Hidegkuti, Palotás

11. Az 1960-as római ötkarikás játékokon a magyar labdarúgó válogatott bronzérmet szerzett, a csapatban egy MTK játékos is játszott, aki mind az öt találkozón pályára lépett. A kispadon pedig olyan szövetségi kapitány ült, aki csapatunknál kétszer is volt edző. Ki a játékos, és ki a szövetségi kapitány?

1 = Kovács Ferenc, Volentik Béla       x = Nagy István, Bukovi Márton          2 = Gelei József, Hidegkuti Nándor

12. 1964-ben Tokióban újra olimpiai bajnok lett a magyar futball válogatott. Az aranyérmes gárda tagja volt egy olyan játékos, aki az olimpia előtt három  évvel, és egy olyan, aki az olimpia után három évvel játszott csapatunkban. Kik ők?

1 = Gelei József, Katona Sándor        x = Katona Sándor, Nógrádi Ferenc       2 = Gelei József, Nógrádi Ferenc

13. Az 1968-as mexikóvárosi ötkarikás játékokon megvédte olimpiai bajnoki címét a magyar együttes. A csapatban két MTK játékos is szerepelt. Egyikük négy találkozón, közte az elődöntőben, és a döntőben is pályára lépett, másikuk kétszer játszott, s egy gólt szerzett. Kik ők?

1 = Dunai Lajos, Sárközi István       x = Dunai Lajos, Nagy István       2 = Nagy István, Sárközi István

14. Amikor a magyar labdarúgó válogatott legutóbb kijutott az olimpiára, az MTK mostani  játékosainak többsége még meg sem született, vagy éppen óvodás volt. Mikor és hol szerepelt utoljára ötkarikás játékokon a magyar együttes?

1 = 1996, Atlanta      x = 1992, Barcelona       2 = 1988, Szöul

15. Egykori játékosunk, Gelei József milyen megtisztelő címeket mondhat magáénak? 

1 = ő a világ második legidősebb olimpiai bajnok futball kapusa, és a harmadik legidősebb olimpiai bajnok labdarúgója

X = ő a világ legidősebb olimpiai bajnok futball kapusa, és a negyedik legidősebb olimpiai bajnok labdarúgója

2 = ő a világ legidősebb olimpiai bajnok labdarúgója

A megfejtéseket - csak a kérdés sorszámát, a megoldás jelét és a rejtvényfejtő nevét feltüntetve - 2024. július 28. (vasárnap) éjfélig - kell beküldeni a press@mtkbudapest.hu e-mail címre!

FŐDÍJ: Páros VIP belépő a Nyíregyháza Spartacus FC elleni (08.03. - 19:45), hazai bajnoki mérkőzésünkre, amelyet a hibátlan megfejtéseket beküldők között sorsolunk ki!

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-09-20 20:00 ÚJ HIDEGKUTI NÁNDOR STADION

MTK BUDAPEST

VS

FERENCVÁROSI TC

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman