HÍREK

Nemzetközi szintű a képzésünk

2017-02-09

Nemzetközi szintű a képzésünk

Nemzetközi mérkőzések sorát játsszák az MTK Budapest U12-U15 labdarúgó palántái, aminek apropóján Pinezits Máté, utánpótlás-szakágvezetővel vettük górcső alá az eddigi tapasztalatokat.

– Amikor legutóbb beszélgettünk, akkor is kiemelted, hogy rendkívül fontosnak tartod, hogy nemzetközi ellenfelekkel szemben küldjük pályára a csapatainkat. Hogy sikerült a terv?

– A felkészülés összeállításánál – már október, novembertől kezdődően – az élvezte a prioritást, hogy a környező országok topcsapataival mérjük össze tudásunkat, ezért is választottunk szerb, horvát, szlovák és osztrák együtteseket ellenfélként, továbbá a 2002-es csapattal játszottunk a korosztályos válogatott ellen is.

– Mindenki nyerni szeret, de talán nem minden esetben az eredmény a legfontosabb ezeknél a korosztályoknál.

– Nem szeretek csak és kizárólag az eredményekből kiindulni, hiszen pláne ebben a korban a játék képe sok esetben mást mutat, mint amit a számok, és ez félre viheti, aki nem gondolkodik józanul. Ugyanakkor, ha az elmúlt hónapokat veszem alapul, visszacsatolásnak jó, hogy az U15-ös csapatunk legyőzte a korosztályos válogatottat, a Crvena zvezda ellen két győzelem és egy döntetlen, a Rapid Wien ellen egy győzelem és két döntetlen, a Slovan Bratislava ellen egy győzelem és két döntetlen volt a mérleg, míg a Dinamo Zágráb ellen két korosztályunk is, úgy játszott döntetlen, hogy közelebb ált a győzelemhez, mint nívós ellenfelünk. Ami nekem ennél sokkal fontosabb, hogy ezeket mind úgy értük el, hogy ragaszkodtunk elveinkhez és játékstílusunkhoz. Természetesen van mit finomítani, de mind a négy korosztálynál ugyanazok az elképzelések a pálya különböző zónáiban, támadásban és védekezésben egyaránt.

– Ezek szerint sikeres időszakon vagytok túl.

– Hangsúlyozom, ezek részsikerek, amiket értékelünk, de nem értékelünk túl. A lényeg és a teljes siker az egyén fejlődése. Ami viszont óriási öröm volt és megnyugtatott, hogy mindegyik korosztályunkban nemcsak, hogy nemzetközi szintű, de ott is kiemelkedő képességű és teljesítményt leadó labdarúgónk vannak. Tehát bátran kimondom és vállalom érte a felelősséget: nemzetközi szintű a képzésünk és nemzetközi szinten is top játékosaink vannak ezekben a korosztályokban.

– Hogy álltok a szakmai célokkal?

– Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, jó az a program, elképzelés, amit kidolgoztunk, elgondoltunk, és amit képviselünk. Azaz, hogy olyan csapatjátékot játszunk, ami nemcsak élvezetes és szemre is tetszetős, hanem ami legkomplexebben fejleszti az egyént, és aminek lényegi eleme, hogy az egyéniség kibontakozhat. Eközben pedig nemcsak a szakmai, de az emberi karakterek is szépen fejlődnek és körvonalazódnak. Ez a legfontosabb!

– Hogyan tovább, hiszen itt a tavasz?

– Mint korábban említettem, józannak kell maradni, folyamatosan elemzünk és beépítünk új gondolatokat. A gyerekekben is azt erősítjük, hogy bátran vállalkozzanak és hibázzanak, hiszen ezekből gyűjtünk tapasztalatot és tudunk fejlődni. A bajnokság közben is szeretnénk folytatni a nemzetközi mérkőzések sorát, meg szeretném szüntetni azt a berögződést, hogy a bajnokság az elsődleges szempont. Ez téves gondolkodás! A gyerekek az elsők, ezek a meccsek pedig a srácok érdeke. Sőt, tavasszal más országok felé is nyitni szeretnénk.

– Ezek szerint van dolgotok bőven.

– Nem kevés időbe és energiába kerülnek ezeknek a mérkőzéseknek a leszervezése és létrejötte, de nagyon megéri. Már a buszon és az öltözőben is élmény ezekkel a srácokkal együtt lenni. De amikor elkezdenek focizni… na az valami leírhatatlan érzés!

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-28 11:00 Sándor Károly Labdarúgó Akadémia

MTK BUDAPEST II

VS

Érdi VSE

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman