HÍREK

Ezen a napon lett csapatunk ezüstérmes a Kupagyőztesek Európa Kupájában (KEK)

2019-05-15

Ezen a napon lett csapatunk ezüstérmes a Kupagyőztesek Európa Kupájában (KEK)

Az MTK történetének legnagyobb sikere.

A Kupagyőztesek Európa Kupája magyar ajánlásra jött létre. Barcs Sándor, az MLSZ elnökségi tagja, az UEFA későbbi alelnöke javasolta a megszervezését. Barcs az MTK-hoz is kötődött, hiszen tagja volt a kék-fehér klub elnökségének, és az egyesületnek a centenáriumra megjelent könyve, a Száz éves az MTK-VM Sportklub is az ő szerkesztésében jelent meg.

Az 1964-ben lejátszott Kupagyőztesek Európa Kupája döntő magyar szempontból különös fontossággal bírt. A finálé egyik résztvevője csapatunk volt, amely így - a Közép-európai Kupát nem számítva - a magyar labdarúgás történetének első hivatalos európai kupadöntőse lett. Az MTK érdekes módon nem kupagyőztesként indult a sorozatban, hiszen a Magyar Népköztársasági Kupa akkoriban éppen szünetelt, így az MLSZ a bajnoki ezüstérmest nevezte a KEK-re.                                                

Csapatunk remekül szerepelve a bolgár Szlavia Szófia (1:0, 1:1), az NDK-beli Motor Zwickau (2:0, 0:1), a török Fenerbahce (2:0, 1:3, 1:0), majd a skót Celtic Glasgow (0:3, 4:0) búcsúztatásával bejutott a döntőbe, ahol a portugál Sporting várt ránk. A fináléra Brüsszelben került sor és nehéz volt megmondani, hogy a meccsnek melyik gárda az esélyese. A lisszaboniaknál öt válogatott labdarúgó szerepelt és a portugál klubfutball az 1960-as években már nagyon erősnek számított. Az MTK-nál is szerepeltek válogatott labdarúgók és akkor még a magyar klubfutball is nagyon erősnek számított. Két évvel korábban az MTK az akkori VVK sorozatban egészen az elődöntőig menetelt.

A döntőben a rendes játékidő végeredménye döntetlen (3:3) lett, utána következett a kétszer tizenöt perces hosszabbítás. Több gól azonban már nem született a mérkőzésen, így az akkori kiírás értelmében nem tizenegyesek következtek, hanem a megismételt mérkőzés, amelyet két nappal később Amszterdamban a Sporting nyert meg egy góllal (1:0).

Csapatunkat mindkét mérkőzésen ebben az összeállításban küldte pályára Volentik Béla vezetőedző: Kovalik Ferenc - Keszei György, Danszky József, Jenei István - Nagy István, Kovács Ferenc - Sándor Károly, Vasas Mihály, Bödör László, Kuti István, Halápi István.

Szerencsére közülük négyen (Keszei György, Danszky József, Vasas Mihály, Bödör László) még köztünk vannak, s 57 év elteltével is mesélni tudnak az akkori nagy menetelésről...

Érdekesség, hogy a KEK első kiírását az az olasz Fiorentina nyerte, amelynek akkor Hidegkuti Nándor volt az edzője.

 

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-21 17:00 Rákóczi Stadion

KAPOSVÁRI RÁKÓCZI FC

VS

MTK BUDAPEST II

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman