HÍREK

Ezen a napon született Bíró Gyula, a mérnök futballista

2019-05-10

Ezen a napon született Bíró Gyula, a mérnök futballista

Bíró Gyula (Budapest, 1890. május 10. – Mexikóváros, 1961. január 23.) magyar válogatott labdarúgó, fedezet, csatár, edző.

A második világháború előtt elhagyta Európát és zsidó származása miatt Mexikóban telepedett le. 71 évesen Mexikóvárosban hunyt el.

Klubunkban kezdte pályafutását. 1905-ben 15 évesen került az első csapathoz, mint fedezet, de később csatár lett. Az ificsapatban kapus poszton is megfordult. 26 évesen vonult vissza. Az MTK-ban 1905 és 1917 között 135 mérkőzést játszott, és 17 gólt szerzett. Háromszoros bajnok (1907-1908, 1913-1914, 1916-1917), és háromszoros Magyar Kupa győztes (1910, 1911, 1912). A klubban szertárosként is tevékenykedett és a választmánynak is tagja volt.

Az MTK örökös bajnoka.

Utolsó itthon töltött futballista éveiben a Műegyetem FC színeit viselte.

A válogatottban 1906-ban Prágában, Csehország ellen (4-4) 16 éves és 5 hónapos korában mutatkozott be. Csak egy olyan játékos van (Horváth József - BTC), akik nála is fiatalabb volt (15 éves és 6 hónapos), amikor először szerepelt a nemzeti tizenegyben. A fiatalok rangsorában két MTK-játékos követi, az egyik legvakmerőbb kapus, Holits Ödön (16 éves, 186 napos), és a futballzseni, Orth György (16 éves, 188 napos).

A válogatottal részt vett az 1912-es stockholmi olimpián, és az 5. helyezést elért csapat tagja volt. 36 válogatott mérkőzésen 3 gólt szerzett.

Edzői karrierjét a német 1. FC Nürnberg csapatánál kezdte 1920-ban. Edzői pályafutását Lengyelországban folytatta. A lembergi Hasmonea, majd a krakkowi Makabbi trénere volt. Ezt követte első komoly edzői sikere, a Warta Poznannal kivívott bajnoki ezüstérem. Majd egy újabb olimpiai részvétel következett, 1924-ben a lengyel válogatott másodedzőjeként. Az olimpiai tornán azonban az első fordulóban súlyos, 5:0-s vereséggel kezdtek, és kiesett a csapat, éppen a magyarok ellen.

Németországban a Saarbrücken és a Hanau edzéseit irányította, majd következett az FC Liege. Ezt követően hosszabb időre a nagybányai Phoenix csapatához szerződött. (1932-1936) A Phoenix ekkor a román területi bajnokságban játszott. A nagybányiakkal az első évben feljebb lépett egy osztálynyit és a negyeddöntőig jutott a román kupában. Majd három egymást követő évben is megnyerték a második osztály küzdelmeit és harmadik nekifutásra az osztályozón is sikert arattak, a Phoenix feljutott az első ligába. A legmagasabb osztályban már Bíró nélkül szerepeltek a nagybányaiak. Mesterüknek zsidó származása miatt menekülnie kellett. Útja Dél-Amerikán keresztül Mexikóba vezetett, ahol véglegesen letelepedett.

Az 1930-as évek végén két mexikói együttes, az Atlético Marté és az Espana mestereként is tevékenykedett. A magyar csapatok mexikói túrái idején - már kívül a futballon, farmerként élve - sokat segített a labdarúgó küldöttségek ügyes-bajos dolgainak intézésében.

A magyar edző tanult szakmájában, mérnökként is tevékenykedett azokban az országokban, ahol megfordult.

Rendkívül jó állóképességgel rendelkező, ragyogó technikai tudású labdarúgó volt. Mértani pontossággal, rendkívül észszerűen, körültekintően és ötletesen játszott, "látott" a pályán. Magas fokú játékintelligencia, kifogástalan technika, kitűnő helyezkedés és okos erőbeosztás jellemezte a játékát. A védekezésben és a támadásban egyaránt nagyszerűen helyt állt. Szívesen szerepelt a csatársorban. Veszélyes, távoli lövéseivel gyakran meglepte a kapusokat.

Hogy mennyire nem feledték el itthon, íme, egy csekély irodalmi értékű versike a Nemzeti Sport 1929. január 29-i számából, abból az időből, amikor már régen külföldön tevékenykedett:

"Jobbhalf Bíró Gyuszi, Ki lehetne más? Nem érheti őt e helyen semmi támadás."

 

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2020-05-26 21:00 Puskás Aréna

BP. HONVÉD

VS

MTK BUDAPEST

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman