HÍREK

Ezen a napon hunyt el tragikus körülmények között Szucsányi András

2019-08-21

Ezen a napon hunyt el tragikus körülmények között Szucsányi András

Szucsányi András (Borsodnádasd, 1941. február 27. – Dunavarsány, 1970. augusztus 21.) labdarúgó, középpályás.

1961. október 29-én mutatkozott be az élvonalban az Ózdi Kohász csapatában a Dorog ellen, ahol csapata 2:1-es győzelmet aratott. 1963 és 1968 között a Diósgyőri VTK labdarúgója volt. Tagja volt az 1965-ben a Magyar Népköztársasági Kupa döntőjébe jutott csapatnak. 1968-ban igazolt az MTK-hoz.

1970. augusztus 21-én délután az MTK futballcsapata a dunavarsányi edzőtáborban készült a bajnoki fordulóra, a Salgótarján elleni mérkőzésre, amikor a pályán gimnasztikázó csapatra villám sújtott le.

A csattanás után a játékosok az öltöző felé kóvályogtak, ketten azonban mozdulatlanul elterültek. A csapat edzője, Palicskó Tibor Koritár Lajos életét meg tudta menteni szívmasszázzsal és mesterséges lélegeztetéssel, Szucsányi Andráson már nem tudott segíteni. A 29 éves játékos merev testét pokrócba csavarva tudták csak lehozni.

Szucsányi volt az, akin keresztül a villám a földig hatolt, 20-50 ezer amper erősségű villámot ő vezette le a földig.

A tragédia körülményeire Balázs Imre szemtanú így emlékezett vissza: „Augusztus 21-én délután, valamivel négy óra előtt, a főépület Duna-parti oldalán álltam. Sütött a nap, és néztem a kajakosok edzését. Ekkor, váratlanul, mindent el­homályosító éles fényt láttam, majd hatalmas csattanás következett. Gondoltam, a közelben csapott le a villám. A futballpálya felé rohantam, ahol megdöbbenve lát­tam, amint az MTK játékosai négykézláb kóvályogva kúsznak az épület felé. Csak Szucsányi és Koritár maradt fekve. Palicskó edző térdelt felettük és segítségért kiabált, hogy hozzunk hordágyat, s keressünk orvost. Közben mesterséges légzéssel és szívdörzsöléssel próbálta eszméletre téríteni őket. Koritár esetében ez szerencsé­vel is járt, de Szucsányi meredt testét csak pokrócba fektetve tudták lehozni a pá­lyáról. (…) Én közben elszalasztottam a szakácsot a Csepel Autógyár mentőorvosáért, aki ha­marosan meg is érkezett. Később Taksonyból is jött egy orvos. Mind a ketten meg­állapították a halált, amely a villámcsapás pillanatában következett be.” (Tükör, 1970. szeptember 8.) Az edzést természetesen nem folytatták.

A játékosokat azonnal a Sportkórházba szállították vizsgálatra. A bajnoki természetesen elmaradt, a futballisták még napokig csak orvosi felügyelet mellett edzhettek.

Szucsányi András az élvonalban összesen 151 mérkőzésen lépett pályára, és hat gólt szerzett. Az MTK-ban 33 mérkőzést játszott.

Az 1970-71-es bajnokságban az ötödik helyre futott be az MTK, ám ha Szucsányit is a soraiban tudja, akár előbbre is végezhetett volna. A középpályáról azonban kiesett egy olyan ember, aki képes volt vállára venni a pályát.

1968-ban egy alkalommal szerepelt a magyar B-válogatottban. Tagja volt az olimpiára készülő bő keretnek, de már nem utazhatott ki Mexikóba, mert 1968. szeptemberben egy éjszakai kimaradása miatt eltiltották - így nem lehetett olimpiai bajnok.

29 éves korában hunyt el. A Rákoskeresztúri Űj Köztemetőben nyugszik.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-21 17:00 Rákóczi Stadion

KAPOSVÁRI RÁKÓCZI FC

VS

MTK BUDAPEST II

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman