HÍREK

Legfiatalabb pályára lépőink a klubban és a válogatottban - íme, a lista

2020-04-01

Legfiatalabb pályára lépőink a klubban és a válogatottban - íme, a lista

A magyar válogatottban bemutatkozó tíz legfiatalabb futballista közül ötöt klubunk ad a nemzeti együttesbe.

Honlapunkon is olvashatták azt az összeállítást, mely szerint az NB I-ben 15, az NB II-ben pedig 34, 19 évnél fiatalabb futballista lépett pályára eddig az idényben, akár friss bemutatkozóként, akár már “rutinosnak” mondható játékosként.

A teljes magyar profi mezőny legfiatalabb debütánsa csapatunk futballistája, Zuigeber Ákos, aki 16 évesen és 8 hónaposan mutatkozott be a felnőttek között. De nem sokkal marad el tőle Kata Mihály, aki 17 éves és 3 hónapos volt, amikor először a profik között játszhatott.

Az MTK több mint egy évszázados története során mindig híres volt arról, hogy lehetőséget biztosított a legfiatalabbaknak a felnőttek között, és legtöbbjük élni is tudott az eséllyel.

Bíró Gyula (1890. május 10.) alig múlt 15 éves, amikor az 1905-ös bajnokságban először pályára léphetett csapatunkban.

Braun József "Csibi" (1901. február 26.) 15 éves és 6 hónapos korában szerepelt először a felnőttek között, az 1916-1917-es bajnokságban.

A futballzseni Orth György (1901. április 30.) is 16. születésnapja előtt húzhatta fel a kék-fehér mezt az 1917-1918-as szezonban.

A válogatottban is játszottak klubunk tizenévesei. Bíró Gyula 1906-ban Prágában, Csehország ellen (4-4) 16 éves és 150 napos korában mutatkozott be a legjobbak között. Csak egy olyan játékos van (Horváth József - BTC), akik nála is fiatalabb volt (15 éves és 6 hónapos), amikor először szerepelt a nemzeti tizenegyben.

Orth György 16 éves 188 napos, Vágó Antal 17 éves 54 napos, Károly Jenő 17 éves 60 napos, Braun József 17 éves 222 napos korában lépett pályára a magyar válogatottban.

Érdemes megjegyezni, hogy a legfiatalabb magyar válogatott futballisták között az első tízben öt olyan játékos van, aki csapatunkból került be tizenévesként a nemzeti együttesben.

Szerző: Joó Alfréd (felhasznált források: Wikipédia, hlsz.humagyarfutball.hu, saját kutatások). - A futballtörténeti statisztikák terén több hazai honlapnál, forrásnál eltérések mutatkozhatnak a különböző módszerek, számolások jellege miatt, így előfordulhatnak eltérő adatok. Ezen összeállítások készítésével arra törekszünk, hogy legyen egyre szélesebb körben fellelhető adatbázisa klubunk gazdag történelmének - hiszen a lehető legpontosabban kívánjuk azt feldolgozni -, ezért azt kérjük, ha valakinek észrevétele, kiegészítése van, jelezze nekünk a press@mtkbudapest.hu címen. 

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-28 11:00 Sándor Károly Labdarúgó Akadémia

MTK BUDAPEST II

VS

Érdi VSE

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman