HÍREK

Kiemelkedő adatokat produkáltunk futásban a kupaelődöntőn - elemzés

2020-05-28

Kiemelkedő adatokat produkáltunk futásban a kupaelődöntőn - elemzés

Több írás is foglalkozott már azzal a sportsajtóban, hogy csapatunk futómennyisége és sebessége hogyan fejlődött az utóbbi időszakban, hiszen a mérések alapján felülmúlja a legutóbbi NB I-es szezonunk adatait is. 

Többen is komoly aggodalmukat fejezték ki, hogy a bajnoki szünet miatti leállás után a játékosok fizikai állapota jelentősen legyengült lesz. Szakmai stábunk az újrakezdést követően többször is beszélt arról, hogy szerencsére nálunk nem ez a helyzet, az edzéseken mért adatok alapján ez megerősítést is nyert. Ezt tükrözik a keddi Magyar Kupa-mérkőzés visszavágójának adatai is. (megjegyzés: játékosainkat az edzéseken és a mérkőzéseken a nemzetközileg elismert Catapult rendszer Optimeye S5 rendszerével mérik.)

Játékosaink és edzőink sem titkolták, hogy a Magyar Kupa-kiesés azért fájó, mert nem kaptunk egy gólt sem a sorozatban, az odavágón pedig mind a helyzetek számában, mind a meccs képét tekintve felénk billent a mérleg, köszönhetően például a futóteljesítménynek. Mint ismert, a visszavágó 120 percesre sikeredett, annak adatainak kielemzése után pedig látható, hogy a bajnoki szünet ellenére a korábbinál is jobb fizikai állapotban vannak labdarúgóink. 

A Honvéd elleni elődöntő visszavágóján ugyanis a megkapott adatok szerint több játékosunk nemzetközi viszonylatban is remeknek számító mutatókat produkált. 

Katona Máté - akivel a napokban szerződést hosszabbítottunk - több mint 16 kilométert futott a meccsen, de Cseke Benjámin is megközelítőleg 15,5 kilométert teljesített, mindkét mutató nemzetközi összevetésben is kiemelkedőnek számít (összehasonlító adatok lejjebb*). A kupavisszavágón Pintér Ádám és Prosser Dániel is közel járt a 14 km-hez.

Összesen hat labdarúgónk futott többet 11,5 kilométernél, ami kiemelkedő adat. 

Természetesen a megtett távolság mellett az is fontos, hogy milyen tempóban tették ezt meg a játékosok. Az említett Katonának a maximális sebessége a meccsen 34,5 km/h-s volt, ami nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő mutató. Őt Prosser követte 34,4-es adattal. Szakanyagok szerint a nemzetközi futballban a 35 km/h-s sebesség elérése extrán kiemelkedőnek számít, aki afelett teljesít, azt már a teljes futballvilág 25 leggyorsabb játékosa között tartják számon.

Nálunk a meccsen egyébként Schön Szabolcs jutott még 30 km/h fölé, Mezei épphogy lemaradt róla. 

Katona nevéhez kötődik a legtöbb sprint is (a 25,1 km/h feletti futás számít annak), összesen 183 alkalom, de Schönnek is összejött 180, őt Prosser és Pintér követik.

*A fenti adatok elemzéséhez érdemes nemzetközi számokat is segítségül hívni, ami biztos: a játékosok futóteljesítménye folyamatosan növekszik. 

2015-ben a világ legtempósabb bajnokságának tartott Premier League-ben a rekorder George Boyd még 12,006 km-t tett meg meccsenként (90 perc alatt), megelőzve Nemanja Maticsot (11 671 m). 

2019-ben a 90 perces mutatók terén a rekorder Morgan Gibbs-White (Wolves) lett 13,582 km-rel, James Milnert (Liverpool, 12,683) és Yoshinori Mutot (Newcastle, 12,61 km) megelőzve. A Premier Leauge-ben az átlag a középpályások esetén 10,8 km meccsenként, a játékosok döntő részének 90 perces mutatója 9,8–11,8 megtett km közé esik (90 perc alatt).

Ezzel összevetve a mi aktuális mutatónkat kijelenthető, hogy a csapat fizikai állapota remek, ami jó alap lehet a jövő évi NB I-es szerepléshez.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-03-30 17:00 ÚJ HIDEGKUTI NÁNDOR STADION

MTK BUDAPEST

VS

KECSKEMÉTI TE

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman