HÍREK

Játékvezetői szemmel a Kecskemét elleni meccsről

2015-05-03

Játékvezetői szemmel a Kecskemét elleni meccsről

Miután a játékvezetéshez mindannyian értünk, mégis néha vétünk hibákat, megkértük az egyik sporit, hogy nézze úgy az MTK Budapest - Kecskeméti TE mérkőzést, mintha ő lenne a találkozó ellenőre, majd összegezze a tapasztaltakat honlapunkon.

A mérkőzés játékvezetője, a napokban 33. születésnapját ünneplő Karakó Ferenc volt. A hét (!) éve vizsgázott, szabolcsi spori munkáját Kóbor Péter és Georgiou Theodoros segítette az oldalvonalaknál, míg Oláh Gábor és Nagy Róbert az alapvonalaknál. Márkus Tamás volt a negyedik számú játékvezető. A csapatmunkáját Molnár László ellenőrizte.

Karakó a második NBI-es mérkőzésére készült. A legmagasabb osztályba való bemutatkozásakor, 6 sárga lapot osztott ki (Győri ETO-KTE 1-1).

A spori munkájával a közvélemény nem volt elégedett. Ennek egyik oka lehet, hogy a mezőnyben nagyon alacsonyan húzta meg a fault mértékét, ezzel kissé darabossá téve a mérkőzést. Ilyen eset volt, amikor a 66. percben Kitl esett hasra Kanta mellett, mire a játékvezető sípjába fújt. Semmilyen kontakt nem történt a játékosok között, Kanta mozdulatán is tisztán látszott, hogy nem akart szabálytalankodni, és valóban nem is érintkezett a fiatal kecskeméti támadóval.

Jól alkalmazta viszont az előnyszabályt. Erre példa az MTK 39. percben végigvitt kontratámadása: Torghellére passzolták fel a labdát hazaiak, aki háttal a kapunak fedezte azt. Karan Dejan, kecskeméti védő, közvetlenül a hazaiak csatára mögött, lábbal és testtel támadta ellenfelét, gondatlan módon. Torghelle azonban lefordult róla, és Kantához passzolt, aki Csikit hozta közvetlen gólhelyzetbe. Karakó szépen mutatta az előnyt.

A 43. percben remekül alkalmazta a „visszafújás” lehetőségét. A hazai kispad előtt, Poór rúgta meg ugyancsak gondatlan módon Radoja Stefant, aki elesett. Csapattársa, Novák Csanád megpróbálta továbbjátszani a szabad labdát, de a hazai 21-es, Dragan Vukmir szerelte. Az előny nem valósult meg, így Karakó jogosan és helyesen fújta vissza a szabálytalanságot.

A vendégek 91-ese, Bebeto, két alkalommal is tizenegyest reklamált. Először a 35. percben Vukmir mellett esett el, és kiáltott hangosan. Annak ellenére, hogy a két játékos között volt testi kontakt, közel sem ért büntetőt a szituáció. Az 56. percben azonban szándékosan meg akarta téveszteni a játékvezetőt, ami sportszerűtlen viselkedés, így sárga lapos figyelmeztetéssel kellett volna büntetnie őt Karakónak. A büntetőterületen belül esett el Vass Ádám mellett, feltűnően nagyon rossz ütemben. Gyenge alakítás volt.

A mérkőzés 91. percében mutatta fel a sárga lapot Karakó Ferenc a vendégek kapusának, Tujvel Tomasnak, időhúzásért. Már az első félidőben részesítenie kellett volna ebben a fegyelmezési módban, Ivan Lovriccsal egyetemben, hiszen folyamatosan „lopták” a másodperceket.

A 26. percben Kitl fordult le Bakiról, aki gondatlan módon faultolta őt, ÍGÉRETES szituációban. Hiába az MTK szurkolók nemtetszése, jó ítélet született, hiszen ha nem szabálytalankodik Baki, három kecskeméti vitte volna a labdát, két hazai játékosra. (Bakinak ez volt az ötödik sárga lapos figyelmeztetése ebben a szezonban, így a következő bajnokit kihagyja. – A szerk.)

Végül a sokakban heves érzelmeket kiváltó szituációról.
A mérkőzés 73. percében Baki beívelését, Csiki készítette le lövésre dr. Horváthnak, aki óriási erővel belerúgott a menteni igyekvő Skopljak Nebojsa talpába. A hazai szurkolók többsége ezt a döntést nehezen fogadta. Azonban azt be kell látniuk, hogy azt a hatalmas koppanást nem tudta volna kiváltani a vendégek védője, ha ő rúgta volna meg Horváth lábát, maximum 60 centiről. Ahhoz az kellett, hogy a hazai támadó, a labdába tervezett rúgáserőt Skopljak lábába vitelezze ki, és a nekifutásból lendített láb találja el a statikus, kontaktot nem kereső lábfejet. Nagyon nehéz szituáció, többszöri visszajátszás után is nehezen eldönthető helyzet. Ezt az esetet azonban felesleges Karakón számon kérni, mert jól döntött. A megítélés azonban nem volt szép, lévén, hogy először a büntetőpont felé kezdett futni. Ilyenkor szükséges a játékvezetői csapatmunka.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-03-30 17:00 ÚJ HIDEGKUTI NÁNDOR STADION

MTK BUDAPEST

VS

KECSKEMÉTI TE

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman