HÍREK

Ezen a napon született Galgóci dr. Heteés Antal, az MTK harmadik elnöke, aki felkarolta a klubban a labdarúgást

2019-01-13

Ezen a napon született Galgóci dr. Heteés Antal, az MTK harmadik elnöke, aki felkarolta a klubban a labdarúgást

Galgóci dr. Heteés (Hirschfeld) Antal (Galgóc, 1864. január 13 - Budapest, 1941. február 24.) jogász, minisztériumi hivatalnok, ügyvéd, a Terézvárosi Casino háznagya.

Az MTK történetének harmadik elnöke volt a századforduló idején (1899-1903). Heteés Antal nevéhez fűződik a labdarúgó szakosztály megalakítása.

A Millenárison folytatott tréningek során az MTK sportolók jelentős hányada híve lett a BTC által felkarolt labdarúgásnak. A Kertész Sándor köré tömörülő mag 1897. február 28-ra ki is tűzte a labdarúgó szakosztály megalapítását.

Ám a klasszikus sportágakhoz ragaszkodó elnökség anyagiakra, és a klub által akkor még nem sportoltatott ifjúságra hivatkozva elvetette a javaslatot. Erre a futball hívei, Kertésszel az élen, elkezdtek átszivárogni a BTC-be. A folyamat 1900-ban szakadáshoz vezetett: az ifjak kiváltak az egyesületből, és megalapították a Budapesti Atlétikai Clubot. Az MTK tagsága 62 főre zsugorodott.

A válságos helyzetben barátosi Porzsolt Gyula után került galgóci dr. Heteés Antal az elnöki, Sas Kálmán pedig a titkári posztra. Módosították az alapszabályt - engedélyezték a labdarúgást, illetve a fiatalkorúak tagságát -  így megmentve az egyesületet. Az elnökség felkérte Kertész Sándort az 1901. március 12-én alapított labdarúgó szakosztály vezetésére. Tizenkét és fél évvel a klub megalakulása után beindult a futball élet az MTK-ban...

Innen a történet már jól ismert: 1902-ben feljutás a második osztályból, 1903-ban bajnoki harmadik helyezés, 1904-ben pedig az első bajnoki cím a magyar futball első osztályában...

Galgóci dr. Heteés Antal 77 éves korában hunyt el.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-03-30 17:00 ÚJ HIDEGKUTI NÁNDOR STADION

MTK BUDAPEST

VS

KECSKEMÉTI TE

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman