HÍREK

Címeket szeretnénk nyerni, de célunk a minőségi játékosok nevelése és megtartása is – interjú a női szakágvezetővel

2020-01-27

Címeket szeretnénk nyerni, de célunk a minőségi játékosok nevelése és megtartása is – interjú a női szakágvezetővel

Évértékelő interjúsorozatunkban ezúttal Csopaki István, a női futball szakágvezetője beszélt részletesen a nyári átalakulás pozitív hatásairól, az aktualitásokról, az edzőváltásról, az erősítési tervekről, a tavaszi célokról és az utánpótlás helyzetéről.

Fél éve dolgozol a női futball szakágvezetőjeként. Hogyan telt ez az időszak, sikerült teljesíteni a rövid távú célokat?

- Kezdjük a felnőtt csapat helyzetével. Amikor kineveztek szakágvezetőnek, nem új közegbe csöppentem, ezért tudtam, hogy vannak megoldandó problémáink, a kérdés az volt, hogy azt menet közben sikerül-e orvosolnia a stábnak. Sajnos az idő előrehaladtával egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a gondokat nem sikerült megszüntetni, ezért a váltás mellett döntöttünk. Már Vass László ideiglenes kinevezésével is profibb lett a csapat szemlélete, Varga Attila érkezése is ezt a célt szolgálta. 

A Jet-Sol Ligában egyedül az MTK Hungária FC-nél dolgozik Pro-licences szakember. Miért esett a választás Varga Attilára? Kinevezése milyen hatással lehet a csapatra? 

- Vass László volt az első Pro-licences edzőnk, így nekünk ezt egy hónap alatt kétszer is sikerült elérni. Attilával egyébként komolyabban novemberben kezdődtek meg az egyeztetések. Mindenféleképpen keménykezű edzőt szerettünk volna a csapat mellé, többek között ezért is esett rá a választás. Az első benyomások nagyon pozitívak, napról napra érezhetően formálódik a keze alatt a csapat. Kinevezésének globálisan a női futballra is lehet hatása, remélem ezzel több klubnak is utat mutatunk, mert az csak a női bajnokság fejlődését segíti, ha minél több tapasztalt, jó szakember dolgozik a klubok mellett. Érdekesség, hogy a hazai Pro-licences edzőknek még a tizede sem dolgozik a férfi NB I-ben és az NB II-ben, így már korábban sem értettem, miért nem vágnak bele többen a női futballba. Szerencsére Varga Attila kiváló ellenpélda, ő nyitott volt erre, kihívásként éli meg a felkérést. 

A nyáron komoly változások történtek a klub hátterében is, hiszen a női szakosztály a jövőben az MTK Budapest Zrt. égisze alatt szerepel. Érezni ennek a hatásait?

- Nagyon örülök, hogy Zakor Sándor tulajdonos szárnyai alá vette a női futballt is, mert ez helyzet egy biztosabb kiindulási pont. Egy óriási tradíciókkal bíró sportklubhoz vagyunk szakmailag és strukturálisan hozzákötve, így sokkal inkább lehet hosszú távú projektben is gondolkozni, számomra ez az egyik legnagyobb hozadéka a nyári változásoknak.

Tavaly nyáron Németh Loretta és Olivera Milunovic megszerzésével két komoly igazolást sikerült nyélbe ütni? Télen, vagy akár nyáron is számíthatnak szurkolóink nagy nevek érkezésére?

- Az előbb említett tulajdonosi szerepvállalásnak köszönhetően a költségvetésünk is nagyobb lett, idén januárban már egy játékost ki tudtunk volna vásárolni az élő szerződéséből, de ez végül egyéb okok miatt nem valósult meg. A jó hír, hogy a lehetőségeink javulásával könnyebben tudnánk már most is igazolni, de csak olyan játékost fogunk idehozni, aki valóban erősítést jelent. Annyit elárulhatok, hogy egy lehetséges igazolással nagyon komolyan tárgyalunk, ha sikerrel járunk, szerintem a szurkolóink örülni fognak az érkezésének, de amíg nincs aláírt szerződése, nem szeretném elárulni kiszemeltünk nevét. Ami az átigazolási piacot általánosságban jellemzi: magyar játékost télen nagyon nehéz szerződtetni, hiszen a minőségi futballisták mind szerződéssel rendelkeznek, külföldit pedig úgy nem szeretnénk leigazolni, hogy néhány videófelvételnél többet nem láttunk róla. Érkezik majd hozzánk egy amerikai lány februárban próbajátékra, amennyiben megfelel, a nyáron szerződtetjük. Kijelenthetem, külföldi csak akkor fog érkezni, ha jobb, mint a magyar. A szint Oli Milunovic, aki tudásban, hozzáállásban is példa lehet mindenki számára. Természetesen nagyon számolunk a fiataljainkkal is, gondolok itt Pápai Emőkére, Váradi Ráhelre és Kovács Eszterre, akik már a felnőtt kerettel edzenek.

Hét külföldi gárda elleni edzőmeccsel készülünk a tavaszi folytatásra. Melyek a célok a bajnokságra és a kupára?

- Biztató hír, hogy most hétvégén hátrányból fordítva győztünk 2-1-re az SKN St. Pölten, az osztrák egyeduralkodó ellen. Minőségi csapatok ellen sikerült felkészülési találkozókat lekötni, ezek biztosan jó hatással lesznek a tavaszi folytatásra. Nyáron a célkitűzés az volt, hogy bajnoki döntőbe jussunk be, de evés közben jön meg az étvágy: megfelelő játékoskerettel és edzővel rendelkezünk, így örülnénk, ha bajnokok tudnánk lenni, hiszen ezzel elindulhatnánk a Bajnokok Ligájában is. A kupát már régen sikerült elhódítani, ott is a végső győzelem a célunk.

Ha szigorúan az eredményeket nézzük, mennyire vagy elégedett az ősszel? Felnőtt csapatunk második a tabellán, az U19 és az U14 vezeti a bajnokságot, az U16 pedig két pontra van a dobogótól.

- A felnőtt és az U19-es korosztály az, ahol nekünk az eredményeket kell néznünk. Természetesen fontos, hogy a két kisebb korosztály is jól szerepeljen, de az eredmények nem mehetnek a játékosok fejlődésének rovására. Ami viszont ennél is lényegesebb, hogy Tóth Judit tavaly nyáron elkezdte a munkát a 12-13 éves gyerekekkel az U14-nél, és úgy látjuk, hogy közülük többen szerepelhetnek majd idővel az U16-ban is. A hosszútávú cél az esetükben is az, hogy közülük minél többen jussanak el a felnőttcsapat keretéig. Célunk, hogy minőségi játékosokat neveljünk és megtartsuk őket. Nem az a lényeg, hogy 25 fős keretekkel rendelkezzünk, hanem hogy megfelelően felkészített futballistákat adjunk a magyar futballnak. Negatívum, hogy ősszel olyan feszültségek is kialakultak az utánpótlásban, melyet egy olyan profi klub, mint az MTK Hungária FC, nem engedhet meg magának, emiatt sajnos játékost is veszítettünk. A helyzetet gyorsan orvosolni kellett, ennek értelmében pedig Zoufal Nándort neveztük ki az U16-os együttes élére. Ő már régóta a klub kötelékében van, tudja mi az az MTK, biztos vagyok benne, hogy az idő igazolja, jó döntést hoztunk.

Utánpótlás csapataink eredményeiről már tettünk említést, de mit gondolsz, rövid- és hosszútávon mekkora erősítést jelenthetnek a felnőtt együttesnek?

- Rengeteg tehetségünk van az utánpótlásban. A már említett három fiatal mellett idővel Stefán Bernadett, Mayer Zsófia, Bokor Blanka, de a kisebbek közül Schmidt Veronika, Németh Virág és Kispetik Alexandra is komoly erősségünk lehet, de mindenki előtt ott a lehetőség a bizonyításra. De ahogy már mondtam, a legfontosabb, hogy töretlen legyen a tehetségek fejlődése. Számítunk az értékeinkre, senkit sem szeretnénk elengedni. Szeretnénk a bázist is bővíteni, cél a tömegesítés. Nyártól szeretnénk az U14-es korosztály alatt is csapatot indítani, ehhez viszont még infrastruktúrában fejlődni kell. Ammenyiben ez megvalósul, egy hozzáértő edző kezei alatt tudnánk nevelni a tehetségeket. 

"MÁR LÉPTÜNK EGY SZINTET, DE NEM SZERETNÉNK ITT MEGÁLLNI" - SZEZONÉRTÉKELŐ INTERJÚ ZAKOR SÁNDORRAL

"TAVASSZAL IS MINDENKINEK ÚJRA BIZONYÍTANIA KELL"- INTERJÚ POLYÁK BALÁZS SPORTIGAZGATÓVAL

"OLYAN ÉLES VÁLTÁSOK TÖRTÉNTEK, AMELYEK NAGY HATÁSSAL LESZNEK AZ MTK UTÁNPÓTLÁS-NEVELÉSÉRE" - INTERJÚ SALKOVICS GÁBOR UTÁNPÓTLÁS-IGAZGATÓVAL

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-21 17:00 Rákóczi Stadion

KAPOSVÁRI RÁKÓCZI FC

VS

MTK BUDAPEST II

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman