HÍREK

Bemutatjuk vasárnapi ellenfelünket: Amit a Kazincbarcikai SC-ről tudni kell

2020-03-08

Bemutatjuk vasárnapi ellenfelünket: Amit a Kazincbarcikai SC-ről tudni kell

Listavezető csapatunk a Merkantil Bank Liga 27. fordulójában a 16. helyen álló Kazincbarcikai SC vendége lesz Putnokon, a Várady Béla Sportközpontban vasárnap 14:30-tól.

A jelen:

A Kazincbarcikai SC négy harmadosztályban töltött szezon után 2017-ben jutott fel ismét az NB II-be. A 2017/18-as bajnokságban két ponttal elkerülve a kiesést a 17. pozícióban végeztek, tavaly pedig stabil középcsapatként a 9. helyen zártak.

Az idei pontvadászatban 25 lejátszott összecsapás után a 16. helyen állnak, mindössze három ponttal előzik meg a már kieső pozícióban tanyázó Szombathelyi Haladást. Mérkőzéseiken 29 gólt lőttek és 37 alkalommal kapituláltak.

A KBSC az öt tavaszi forduló során még nem tudott nyerni, háromszor döntetlent játszottak, kétszer pedig kikaptak. A három ikszet az idei első három körben szedték össze (1-1 az FC Ajka, 2-2 a Duna Aszfalt TLC, és szintén 2-2 a WKW ETO FC Győr ellen), a legutóbbi két találkozójukon pedig vesztesen hagyták el a pályát. Előbb hazai környezetben kaptak ki 2-0-ra a Vasas FC-től, majd hiába vezettek a Nyíregyháza Spartacus FC otthonában, a vendéglátók fordítottak, és 3-1-re győztek.

A házi góllövőlistát a hét találattal Lukács Raymond Barna vezeti, a négy-négy gólos Berki István, Krausz Raul Zorán és Oldal Tibor előtt.

A gárda egyik kapusa Horváth László, aki csapatunktól került a barcikaiakhoz. Rajta kívül még jónéhány játékos (Fótyik Dominik - Mezőkövesd, Lukács Raymond - Kisvárda, Berki István - Balmazújváros, Oltean Sergiu Adrian - Kisvárda, Géringer Tamás - DVTK, Toma György - Kisvárda, Fekete Ádám - Balmazújváros) rendelkezik NB I-es tapasztalattal.

A KBSC 2020. februárjában kooperációs szerződést kötött az OTP Bank Ligában szereplő DVTK-val, melynek értelmében öt miskolci labdarúgó, név szerint Korbély Kristóf, Szűcs Kornél, Farkas Marcell, Orosz Donát és Tóth Borisz pályára léphet a Kazincbarcikában, ha az adott hétvégén nem, vagy csak kevés játéklehetőséghez jutott az NB I-ben.

Aktuális ellenfelünk vezetőedzője az 58 éves Dzurják József, aki idény közben Gálhidi Györgyöt váltotta a kispadon. "Csöpi" játékos pályafutása során több mint tíz csapatban futballozott, a legtöbb mérkőzést a Ferencvárosban játszotta, de megfordult Németországban, Szerbiában, Cipruson és a Maldiv-szigeteken is. Magyar és ciprusi bajnok, kupagyőztes, gólkirály, és a Maldiv-szigeteken is a legjobb góllövőnek bizonyult. Edzőként majd' húsz csapatnál dolgozott itthon és külföldön.

A bajnokság 8. fordulójában már találkozott a két együttes, akkor Bognár István büntetőből szerzett találatával csapatunk 1-0-ra nyert.

Csapatunk a Kazincbarcikával eddig hét alkalommal találkozott:

NB II:

1994. szeptember 18.     
MTK–Kazincbarcikai SC 0-1

1995. április 9.    
Kazincbarcikai SC–MTK 2-1

2017. október 1.  
KBSC–MTK Budapest 0-1

2018. április 15.  
MTK Budapest–KBSC 4-1        

2019. szeptember 15.
MTK Budapest–KBSC 1-0

Merkantil Bank Liga, NB II, 2019-2020, 8. forduló - Új Hidegkuti Nándor Stadion - játékvezető: Zierkelbach Péter - 1.895 néző

MTK Budapest: Somodi Bence - Fülöp Noel, Pintér Ádám, Nagy Zsombor, Katona Máté - Palincsár Martin, Kata Mihály (Simon András), Vass Patrik - Bognár István (Mezei Szabolcs), Schön Szabolcs (Szatmári István), Lencse László. Vezetőedző: Michael Boris.

Gólszerző: Bognár István (11-esből).

Osztályozó az NB I-be jutásért:

1982. május 30.
Kazincbarcikai Vegyész–MTK-VM 0-2

1982. június 6.
MTK-VM–Kazincbarcikai Vegyész 0-1

A mérleg:

NB II:

5      3      0      2         7 - 4          9    (60 %)

Osztályozó:

2      1      0      1         2 - 1          3    (50 %)

ÖSSZESEN:

7      4      0      3         9 - 5        12     (57 %)

A Kazincbarcikai SC labdarúgásának múltja:

A Sajó völgyében, a Bükk-hegység övezte környezetben, a több évszázada kialakult települések - Sajókazinc, Barcika, Berente - egyesítéséből a 65 éve városi rangot kapott Kazincbarcika szervezett sportélete az 1920-as években kezdődött. Az ekkor alakult sportegyesületek, a Sajókazinci Önkéntes Testedző Egylet és a Barcikai Torna Kör csak labdarúgással foglalkoztak, és a csapatok a járási bajnokságban szerepeltek.

1947-ben Barcikai Dinamó néven új sportegyesület alakult, amely kézilabda és labdarúgó szakosztályokat működtetett. Ezekben az években még két sportegyesület jött létre, 1946-ban a Berentei Bányász SE és 1948-ban a Herbolyai Bányász SE.

Az ’50-es évek elején kezdődött szocialista iparfejlesztés, valamint a város építése új feltételeket teremtett a sportéletben is. A Barcikai Dinamóból Barcikai Vasas lett. 1953-ban megalakult a Szikra Sport Kör. 1957-ben a Szikra és a Vasas egyesüléséből létrejött a Kazincbarcikai Munkás Testedző Kör (KMTK). A csapat színe piros-fehér volt.

A KMTK név mindössze 12 évig élt. E 12 év alatt a csapat megjárta az NB II-t és a megyei bajnokságot is. A gárda színe kék-sárga lett, s 1969 decemberében pedig megalakult a Kazincbarcikai Vegyész Sportegyesület (KVSE).

Az 1981-1982-es szezonban a Kazincbarcika megnyerte az NB II Keleti csoportját, és osztályozót játszhatott az NB I-be jutásért. Az osztályozón csapatunk volt az ellenfél. Barcikán 12.000 néző előtt 2-0-ra győzött az MTK, a visszavágót a Hungária körúton 1-0-ra a borsodiak nyerték, de nem sikerült az NB I-be feljutniuk.

Mint ahogy néhány esztendővel később sem: az 1989-1990-es bajnokságot ismét osztályozót érő helyen zárták a barcikaiak. Az ellenfél ezúttal a Budapesti Honvéd gárdája volt, a feljutás azonban most sem sikerült. A Honvéd 3-2-s összesítéssel nyerte az oda-visszavágós párharcot.

2001-ben együttműködést kötött csapatunk a KBSC-vel A 2004-2005-ös szezonban elért 5. hely az átszervezések miatt a másodosztályba való feljutást eredményezte. Az MTK-val a kooperáció 2006-ig állt fenn.

​A 2011-2012-es szezonban még sikerült megőrizniük az NB II-es tagságukat a borsodiaknak, de aztán a következő évben kiesett a csapat. Négy évet játszottak a harmadik vonalban, s a 2017-2018-as bajnokságot újra az NB II-ben kezdhették.

Az elmúlt évtizedekben több olyan játékos is nevelkedett Kazincbarcikán, aki NB I-es futballista, sőt, válogatott lett: Lipcsei Péter, Komlósi Ádám, Bíró Szabolcs, Pollák Zoltán, Zabos Attila vagy éppen Elek Ákos.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-03-30 17:00 ÚJ HIDEGKUTI NÁNDOR STADION

MTK BUDAPEST

VS

KECSKEMÉTI TE

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman