HÍREK

BEMUTATJUK SZOMBATI MOL MAGYAR KUPA ELLENFELÜNKET: AMIT A HÓDMEZŐVÁSÁRHELYI FC CSAPATÁRÓL TUDNI KELL

2024-09-13

BEMUTATJUK SZOMBATI MOL MAGYAR KUPA ELLENFELÜNKET: AMIT A HÓDMEZŐVÁSÁRHELYI FC CSAPATÁRÓL TUDNI KELL

A MOL Magyar Kupa 2024-2025. évi küzdelemsorozatának 3.  fordulójában szombaton 15.00-kor a Hódmezővásárhelyi Football Club lesz csapatunk ellenfele - idegen pályán, Hódmezővásárhelyen, a Városi Stadionban játszunk.

Jegyinformációk a meccsre itt!

A MOL Magyar Kupában a 3. játéknapon a legjobb 32 közé jutásért játsszák a mérkőzéseket.

Ebben a körben kapcsolódnak be az NB I-es és NB II-es együttesek - de az NB I 12 csapata kiemelt, nem kerülhettek egymással szembe.

Ha a két csapat között bajnoki osztálykülönbség van, akkor az alacsonyabb osztályú csapat a pályaválasztó. Amennyiben a két csapat azonos szintű bajnokságban futballozik, akkor az játszik hazai pályán, amelyik a korábbi fordulókban kevesebbszer volt pályaválasztó. 

A MOL Magyar Kupában a továbbjutás egy mérkőzésen dől el. Amennyiben a rendes játékidőben döntetlen az eredmény - függetlenül a csapatok osztályba sorolásától - 2 x 15 perces hosszabbítás következik. Ha a hosszabbításban mindkét gárda azonos számú találatot ér el, vagy nem esik gól, a továbbjutásról büntetőrúgásokkal döntenek.

Az biztos, hogy a legjobb 32 között legalább három vármegyei I. osztályban futballozó csapat is lesz.

Azok az együttesek, amelyek sikerrel veszik ezt a fordulót, a tizenhat közé jutásért 2024. október 30-án játszanak. Aztán a nyolcaddöntőt már jövőre rendezik..

A MOL Magyar Kupa döntője 2025. május 14-én lesz a Puskás Arénában.

*********************************************************

A  Hódmezővásárhelyi FC útja a MOL Magyar Kupában:

A MOL Magyar Kupa első két fordulójában az NB III-as, valamint a megyei és Budapest bajnokságokban játszó csapatok szerepeltek - ezen a játéknapon csatlakozik hozzájuk a 12 NB I-es és a 16 NB II-es gárda, így lett 64-es a mezőny.

A Hódmezővásárhelyi FC a MOL Magyar Kupa idei főtábláján az 1. fordulóban idegenben 2-0-ra győzött a BLASZ I. osztályban játszó REAC ellen.

A 2. játéknapon ismét vendégként 4-1-re múlták felül a Békés vármegyei bajnokság II. osztályának Déli-csoportjában szereplő Mezőmegyer SE csapatát. 

**********************************************************

A Hódmezővásárhelyi FC jelene:

A Hódmezővásárhelyi FC, teljes nevén Hódmezővásárhelyi Football Club az NB III Dél-keleti csoportjában szerepel.

A bajnokságból eddig 7 fordulót játszottak le, s a hódmezővásárhelyi gárda a tabella alsó harmadához tartozik, a 13. helyen állnak.

14 %-os a teljesítményük, még nem nyertek, 3 találkozó döntetlen lett, 4  vereséget szenvedtek, 8  gólt lőttek, s  14-et kaptak.

A bajnokságban az eddigi 7 találkozóból ötször idegenben léptek pályára, s csak kétszer futballoztak otthon.

Mindkét hazai találkozójukat (ESMTK 1-2, Vasas II 0-1) elveszítették, igaz a pesterzsébetiek elleni összecsapás Szegeden volt.

A vasárnapi fordulóban a bajnokság középmezőnyéhez tartozó Csepel vendégei voltak, s 5-3-as vereséget szenvedtek. Mindhárom góljukat Gréczi Márton szerezte.

A csapat edzője Antal Krisztián, aki korábban a klub játékosa is volt. 

**********************************************************

A Hódmezővásárhelyi FC futball története: 

1912-ben alakult meg a “Munkás” – Hódmezővásárhely Munkás Testedző Egyesület (HMTE). Az első meccset a szegedi MTE ellen játszották 1912. augusztus 11-én. 

A két világháború között több futball csapat is alakult a városban (HTK, VAC, SAS, VTK, Bercsényi, Téglagyár, NOR-COC), ezek egy része megszűnt, vagy más klubbal egyesült. 1923.május 20-án átadták az Erzsébet-kertben a Munkás új pályáját. 1927-re elkészül a 800 férőhelyes fedett tribün is. 

1943-ban a Nemzeti Bajnokság “B”, Zrínyi csoportjában a Hódmezővásárhelyi TVE a 10. helyen, 1944-ben NB II Déli csoportjában újra a 10. helyen végzett.

1945-ben létrejött a Hódmezővásárhelyi Testvériség Sport Egylet (HTSE), amely csak nagyon rövid ideig működött.

Az első komolyabb sikert 1947-ben éri el a Hódmezővásárhely Munkás Testedző Egyesület, a HMTE, de nem sikerült feljutni az NB II-be, miután a Csongrádi Barátság csapatával szemben alulmaradt. 

1949-ben két Hódmezővásárhelyi klub, a Hódmezővásárhelyi Torna és Vívó Egylet (HTVE) és a Hódmezővásárhely Munkás Testedző Egyesület (HMTE) egyesül, és így létrejön a Hódmezővásárhelyi Szakszervezeti Munkás Testedző Egyesület (HSZMTE).

Az ötvenes években több kisebb helyi egyesület (KASE, Fáklya, Lendület, Bástya, Törekvés, Vörös Meteor, HSZMTE, Vasas-Metripond) alakult, majd néhány év múlva megszűntek, illetve egyesültek  

A Hódmezővásárhelyi SzMTE 1950-ben az NB III Szeged-Kiskunhalas csoportjában az ötödik helyen végzett.

1954-ben elkezdődik a városi stadion építése, ami 1958-ban fejeződött be.

1957-ben az NB III-as bajnokságban három vásárhelyi csapat is játszott, a MÁV HMTE, a Mérleggyári Vasas és a Dózsa.

1961-ben a HMTE megszűnt, és MEDOSZ folytatta tovább a megyei bajnokságban. 1965-ben feljutottak az NB III-ba.

1974-ben egyesült a HÓDGÉP és a METRIPOND csapata HMSE néven, s a megyei első osztályban kellett kezdeniük. A klub színei piros-kék. A klub fennállása legnagyobb sikerét 1981-ben, és 1982-ben érte el, mindkétszer az NB II 3. helyén végzett. 

1984-ben úra nevet változtat a klub, miután a HÓDGÉP megszüntette az egyesület támogatását, így az új név METRIPOND SE lett. Évekig az NB II-ben futballoztak, aztán 1991-ben megszűnt Metripond SE. Megalakult a HLC, mely öt évig működött, a harmadik és a második vonalban játszottak, de 1996-ban kiestek.

Rövid időn belül a Hódmezővásárhelyi Torna és Vívó Egylet (HTVE) egyesült a Hódmezővásárhelyi Astra csapatával, és a klub színe ettől az időponttól kék-sárga lett. Az NB III-ban futballoznak, s 1998-ban az Asrtra jogán megalakul a Hódmezővásárhelyi Futball Club.

2002-ben az egyesület anyagi csődbe kerül, de új klubvezetéssel, és HFC néven folytatta a Csongrád megyei bajnokság III. osztályában. 2009-től újra az NB III-ban futballoztak.

2013-ban a HFC kiesett a harmadik vonalból, a megyei I. osztályban játszottak tovább. 2015-ben veretlenül lettek bajnokok, és feljuttak az NB III-ba.

A legutóbbi, 2023-2024-es NB III-as bajnokságban a Békéscsaba és az ESMTK mögött a harmadik helyen végeztek.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-09-20 20:00 ÚJ HIDEGKUTI NÁNDOR STADION

MTK BUDAPEST

VS

FERENCVÁROSI TC

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman