HÍREK

Bemutatjuk szombati ellenfelünket: amit a Budapest Honvéd FC csapatáról tudni kell

2020-05-22

Bemutatjuk szombati ellenfelünket: amit a Budapest Honvéd FC csapatáról tudni kell

Csapatunk a Magyar Kupa elődöntőjének első mérkőzésen az Új Hidegkuti Nándor Stadionban lép pályára a kispestiek ellen szombaton, 20:05-kor. A visszavágóra négy nappal később kerül sor a Puskás Arénában. A mérkőzésekre zárt kapuk mögött kerül sor.

A jelen:

A Budapest Honvéd FC a hatodik helyről várja a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt OTP Bank Liga folytatását. A kényszerszünet alatt edzőváltáson esett át az együttes, az olasz Giuseppe Sannino helyét megbízott vezetőedzőként Pisont István vette át. A szakmai stábhoz időközben csatlakozott Kisvárdáról Dajka László is.

A piros-feketék a bajnokságban 25 forduló alatt kilenc győzelmet arattak, hét döntetlent játszottak, és kilencszer vesztesen hagyták el a pályát. 25 lőtt gólt mellett 32 alkalommal kapituláltak.

A csapat legeredményesebb játékosa Davide Lanzafame, aki tizenegyszer volt eredményes, mellyel vezeti a góllövőlistát. Az olasz csatár mögött a házi góllövőlista második helyén négy találattal Amadou Moutari áll, őt Gazdag Dániel követi kettővel.

Út az elődöntőig:

A Budapest Honvéd FC tavaly ősszel az NB III-as Dunaharaszti elleni idegenbeli 7-1-es sikerrel kezdett, majd az NB II-es Kazinbarcika (2-0) és a harmadosztályú Monor (3-1) kiejtésével jutott be legjobb tizenhat közé. 

A nyolcaddöntő első mérkőzésén feszült hangulatú találkozón 1-0-ra győztek a másodosztályú Szombathelyi Haladás ellen, majd a visszavágón 2-1-re kikaptak, de Ivan Lovric találatának köszönhetően hosszbbítás után, idegenben szerzett góllal a negyeddöntőbe jutottak.

A legjobb nyolc között az idegenbeli 0-0 után Szegeden, Gazdag és Kamber góljának köszönhetően 2-0-ra verték a Paksot, így az elődöntőbe kerültek.

Csapatunk a BLSZ I. osztályában szereplő Unione FC elleni sikerrel (1-0) kezdte meg menetelését a kupában. Szatmári István góljának köszönhetően utazhattunk az NB III-as DEAC otthonában, ahol Szatmári újabb találata mellett Katona Máté és Nagy Zsombor is az ellenfél kapujába talált.

A következő fordulóban az élvonalbeli DVTK ellen emlékezetes összecsapáson vívtuk ki a továbbjutást. A gól nélküli 90 perc után a hosszabbításban Schön Szabolcs döntött, aki gyönyörű egyéni alakítása után volt eredményes.

A legjobb tizenhat között magabiztosan, kettős győzelemmel ejtettük ki az NB III-as Dunaújváros PASE gárdáját. A hazai mérkőzésen Bognár István gólja után Bíró Bence duplázott, aki azon a mérkőzésen első MTK-s góljait szerezte. A visszavágón a Portugáliából igazolt támadónk mellett a hosszú sérüléséből felépült Gera Dániel is eredményes volt.

A negyeddöntőben a Dorogi FC sem jelentett akadályt. Az idegenbeli odavágón Bognár döntött, a visszavágón - az utolsó, nézők előtt játszott mérkőzésünkön - pedig Cseke Benjámin, Kanta József és a télen szerződetetett Prosser Dániel voltak a gólszerzők.

Csapatunk az eddig lejátszott hét MK-mérkőzésén még gólt sem kapott, Varga Bence hálója már 660 perce érintetlen maradt!

A kupában klubunk eddig tizenkét alkalommal szerzett aranyérmet, legutóbb 2000-ban lettünk kupagyőztesek. A kispestiek hétszer diadalmaskodtak, legutóbb 2009-ben. Tavaly közel jártak a nyolcadik sikerükhöz, de 2-1-re elveszítették a MOL Vidi FC elleni finálét.

A Bp. Honvéddal nem csak NB I-ben mérkőztünk, hanem kupadöntőt is játszottunk:

Az NB I-ben 191 mérkőzést játszott egymás ellen a két csapat. Az első találkozón 1916. december 17-én a Hungária körúton 800 néző előtt együttesünk 10-0-ra verte a Kispesti AC-t.

Az 50. összecsapást 1945. június 24-én az Üllői úton játszotta a két gárda. Ekkor az MTK stadionja a háború miatt még romokban hevert. 6.000 néző látta, hogy az újjá alakult kék-fehér csapatot 6-0-ra győzték le a kispestiek, akiknél pályára lépett az akkor 18 éves Puskás Ferenc is.

A 100. mérkőzésre 1970. november 21-én került sor, s csapatunk Kispesten 3-1-re felülmúlta a Bp. Honvédot. A 150. találkozó 1997. július 26-án a Bozsik Stadionban volt, s 3.000 néző előtt együttesünk 4-1-re verte a Kispest-Honvéd FC-t.

Az eddigi utolsó NB I-es találkozón 2019. május 19-én az Új Hidegkuti Nándor Stadionban a Budapest Honvéd FC 4-1-re győzte le gárdánkat.

A két csapat mérkőzésén a nézőcsúcs 1955. június 5-én volt, amikor a  Budapesti Honvéd - Budapesti Vörös Lobogó összecsapást (5-2) a Népstadionban 90.000 néző látta. A legendás Aranycsapatból kilencen voltak a pályán!

S mind a mai napig egy sokat emlegetett találkozó - 1955. január 9-én az Üllői úton: Budapesti Vörös Lobogó-Budapesti Honvéd SE 7-9.

1968-ban, a Népköztársasági Kupa fináléjában is találkozott egymással a két gárda. Csapatunk a Népstadionban, 10.000 néző előtt Szuromi Antal és Oborzil Sándor góljának köszönhetően 2-1-re diadalmaskodott, mely kilencedik kupasikerünket jelentette.

A mérleg:

NB I:

191    86     44     61      386 - 307       302    (53%)

Magyar Kupa-döntő:

1        1        -        -          2 - 1              3       (100%)

A Budapest Honvéd FC labdarúgásának múltja:

Már 1904. elején felbukkant egy-egy kezdeményezés Kispesten a labdarúgás meghonosítására. 1909 tavaszán beindult a labdarúgóélet. Az első nem hivatalos mérkőzések Erzsébetfalva, Lőrinc, Rákosliget és Rákoscsaba csapatai ellen voltak.

1909. augusztus 3-án megalakult a Kispesti Atlétikai Club nyolc szakosztállyal (atlétika, birkózás, kerékpár, ökölvívás, tenisz, torna, vívás és labdarúgás).

1909. december 10 -én az MLSZ felvette tagjai közé a KAC-ot. Az első barátságos mérkőzést a MAC tartalék ellen játszotta a Kispest, melyet 5:0-ra elvesztett. Az MLSZ a csapatot a Pestvidéki Bajnokságba sorolta be.

1913-ban ünnepelte a csapat az első bajnoki címét a III. osztályban. 1914. őszén kitört világháború és emiatt szünetelt a bajnokság. 1916. szeptember 13-án lejátszotta első NB I-es bajnoki mérkőzését a KAC Kispesten, a Sárkány utcában: Kispesti AC - III. Kerületi TVE 0:3

1921. végén kirobbant a kispesti „profi per”. A nagy szegénység miatt a játékosok ruhákat, cipőket és egyéb dolgokat fogadtak el, és ez bűn volt akkor.

1926. decembere arany betűkkel íratik be az egyesület történelemkönyvébe: elnyerték a Magyar Kupát.

1938-ban először indul a Kispest a Közép-európai Kupában. 1940-1941-ben a Magyar Kupa elődöntőjéig jutottak. 1944-ben a Nagyvárad és a Gamma legyőzése után, a Szent László kupa döntőjében még a Fradi sem tudta megállítani a Kispestet!

1946-1947-ben kialakult ki a jövő nagy Honvéd csapatának gerince. 1949-1950 volt a kispesti aranycsapat kialakulásának évada, a gárda nagy fölénnyel nyerte fennállásának első bajnoki címét. A Honvédelmi Minisztérium annektálja a Kispesti AC-t, így megalakul a Budapesti Honvéd SE.

Az 1956-os forradalmat követően Puskás, Kocsis és Czibor nem tért vissza az országba, ők a Real Madridban és a Barcelonában futottak be nagy karriert. 1962-ben búcsúzott az aktív játéktól minden idők egyik legjobb magyar játékosa, Bozsik József.

25 év után 1980-ban lett újra bajnok a Honvéd. A nyolcvanas évek jelentették a klub életében a második aranykorszakot. 1980 után 1984-ben, 1985-ben és 1986-ban sem volt náluk jobb csapat a magyar bajnokságban. Majd újabb két bajnoki arany és egy kupasiker jött.

A tizenharmadik bajnoki címet 1993-ban ünnepelhették a kispestiek. 2003-ban megtörtént az, ami addig még soha, a csapat kiesett az NB I-ből, de sikerült gyorsan visszajutni. 2007-ben, majd 2009-ben újabb kupagyőzelmeket ünnepelhetett a kispesti közönség.

2013-ban hosszú idő után újra dobogón végzett a Bp. Honvéd. 2017-ben a csapat nagy meglepetésre elhódította a bajnoki címet, ami a klub történetében a 14. volt.

A legtöbb gólt Puskás Ferenc (358), Tichy Lajos (247) és Kozma Mihály (219) szerezte kispesti mezben.

Olyan edzők dolgoztak Kispesten, mint id. Puskás Ferenc, Guttman Béla, Kalmár Jenő, Sós Károly, Lóránt Gyula, Bozsik József, dr. Lakat Károly, Tichy Lajos, Mezey György, Verebes József, Marco Rossi.

Több olyan játékos is van, akik a Honvédban és az MTK-ban is játszottak: Sipos Ferenc, Bicskei Bertalan, Fodor Imre, Pisont István, Illés Béla, Halmai Gábor.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-21 17:00 Rákóczi Stadion

KAPOSVÁRI RÁKÓCZI FC

VS

MTK BUDAPEST II

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman