HÍREK

Bemutatjuk szerdai ellenfelünket: Amit a Dunaújváros PASE csapatáról tudni kell

2020-02-12

Bemutatjuk szerdai ellenfelünket: Amit a Dunaújváros PASE csapatáról tudni kell

A Magyar Kupa nyolcaddöntőjének első mérkőzésén az NB III-as DPASE-t fogadjuk szerdán 18 órától az Új Hidegkuti Nándor Stadionban. A mérkőzés teljes jegybevételével megegyező összeget a szívtranszplantációra váró Batonai Patrik és családja kapja.

A jelen:

Az 1998-ban alapított Dunaújváros PASE (teljes nevén Dunaújváros Pálhalma Agrospeciál Sport Egyesület) 2014-ben a Ness Hungary NB II ezüstérmeseként jutott fel története során először az élvonalba. Az akkor 16 csapatos NB I-ben végül az utolsó előtti helyen zártak, három ponttal maradtak le a bennmaradást erő 14. pozíciótol, így búcsúztak az OTP Bank Ligától.

Egy esztendővel később, 2016-ban a másodosztályból is kiestek, azóta pedig az NB III-ban szerepelnek. A harmadosztály Közép-csoportjában az elmúlt három idényt egyaránt a negyedik helyen fejezték be, idén pedig 17 forduló elteltével az ötödik pozícióban állnak.

A bajnokságban nyolc győzelem mellett három döntetlen mellett hat vereség a mérlegük. 25 gólt szereztek, ellenben huszonhatot kaptak, így az első hat közül egyedül nekik negatív a gólkülönbségük. 

A Magyar Kupában szép skalpokat gyűjtöttek, legyőzték a Pest megyei I.osztályban szereplő Viadukt SE-Biatorbágy (1-0), a szintén harmadosztályú, de a Nyugati csoportban játszó FC Nagykanizsa (2-1), valamint a másodosztályú BFC Siófok együttesét (2-1).

Csapatuk legeredményesebb játékosa a bajnokságban nyolc, a kupában két gólos Szepessy Róbert. A 34 éves támadó több másodosztályú klubban is szerepelt, de a Kaposvárral korábban két évet lehúzott az NB I-ben is.

A Dunaújváros PASE kerete fiatal labdarúgókból áll, az ősszel pályára lépő 19 futballista közül csak hatan töltötték be a 25. életévüket. Három 17 esztendős játékosuk is játszott ősszel az NB III-ban (Al-Sheraji Rauf Mohamed, Áman Áron, Kovács Barnabás), Kovács ráadásul három gólt is szerzett.

A csapat vezetőedzője az MTK örökös bajnoka, csapatunkban közel 200 mérkőzését játszó, 37-szeres válogatott Lőrincz Emil. Az 55 éves szakember 1999 nyarán hagyta abba az aktív labdarúgást, és klubunknál Henk Ten Cate pályaedzője lett. Irányította  az MTK utánpótlását és Bodajkon is dolgozott. Később volt edző Gödöllőn, a Vasasnál, a Bp. Honvédnál, a Pécsi MFC-nél és Zalaegerszegen is. 2015-től dolgozik a Dunaújváros-Pálhalma ASE-nél, 2018 óta vezetőedző.

A mérkőzés teljes jegyárbevételével megegyező összeget klubunk felajánlja a szívtranszplantációra váró másfél éves Batonai Patriknak és családjának, ezzel is csökkentve a műtét utáni hatalmas kiadásokat - részletek és jegyinformációk itt.

A Dunaújváros PASE csapatával az NB I-ben, és az NB II-ben is mérkőztünk:

Az NB I-ben kétszer mérkőztünk a Dunaújváros PASE együttesével. 2014. szeptember 20-án az Új Hidegkuti Nándor Stadion építése miatt a Bozsik Stadionban játszott találkozón Garami József csapata Pölöskei Zsolt és Kanta József góljaival 2-0-ra verte a Dunaújváros PASE gárdáját.

2015. április 11-én Dunaújvárosban 0-0 lett az eredmény. Az akkor pályára lépő csapatból már csak Kanta József futballozik kék-fehér mezben.

A másodosztályban a 2011/2012-es szezonban találkoztunk az újvárosiakkal. Hazai környezetben 4-0-ra diadalmaskodtunk, köszönhetően Ladányi Tibor, Pál András, Nikházi Márk és Tischler Patrik találatának. 2012 áprilisában Ladányi és Tischler újra eredményes volt, mellyel 2-1-re győztünk idegenben.

A bajnoki mérkőzések mérlege:

NB I:

2         1         1          0            2 - 0          4      (67 %)

NB II:

2         2         0          0            6 - 1          6      (100 %)

ÖSSZESEN:

4         3         1          0            8 - 1        10       (83 %)

A Dunaújváros PASE csapatának múltja:

A Dunaújváros-PASE egyesületet 1998-ban alapították Dunaújváros-Pálhalma Agrospeciál Sportegyesületet néven. A megalakuláskor sárga-kék volt a csapat színe, jelenleg piros mezben játszanak.

A labdarúgó csapat 1998-1999-ben a magyar futball hetedik vonalában, a Fejér Megyei bajnokság III. osztályában indult. Ekkor még a csapatot helyiek, a Pálhalma Agrospeciál munkavállalói, valamint egykori Dunaferr utánpótlás játékosok alkották. Négy év múlva felkerültek a "megye II-be", s a megalakulás után tíz évvel jutott fel a gárda a megyei első osztályba.

A 2010-2011-es szezonban már az NB III Duna csoportjában játszottak, ahonnan egyből sikerült feljebb lépniük az NB II-be. A 2011-2012-es idény ugyan nem sikerült jól a csapat számára, kiestek, de a 2012–2013-as bajnokság Dráva-csoportjából a csapatnak sikerült feljutniuk a másodosztályba. A 2013-2014-es bajnoki idényben megszerezte a csapat az egycsoportos NB II-ben a Nyíregyháza mögött az ezüstérmet, ami azt jelentette, hogy a 2014-2015-ös bajnoki szezont - története során először - az első osztályban kezdhette.

Első élvonalbeli találkozót a Budapest Honvéd ellen játszotta 2014. július 26-án. A Dunaferr Aréna világítása híján a csapat a mérkőzéseit az első tíz fordulóban idegenben vívta meg. A stadionban az első hazai összecsapásra  a bajnokság 11. fordulójában kerülhetett sor a Szombathelyi Haladás ellen 2014. október 17-én. A legmagasabb osztályban ekkor szerezte meg legelső győzelmét a gárda. Az 1-0 arányban megnyert találkozó volt a stadionban az első villanyfényes meccs.

A pontvadászat során nem tudtak megkapaszkodni az NB I-ben a dunaújvárosiak, "átszállót" váltva kiestek. Ám zuhanórepülésük nem állt meg, egy esztendő múlva már az NB III-ban futballoztak, s ott játszanak most is.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-03-30 17:00 ÚJ HIDEGKUTI NÁNDOR STADION

MTK BUDAPEST

VS

KECSKEMÉTI TE

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman