HÍREK

Bemutatjuk pénteki ellenfelünket: Amit a Ferencvárosi TC csapatáról tudni kell

2020-08-14

Bemutatjuk pénteki ellenfelünket: Amit a Ferencvárosi TC csapatáról tudni kell

Az OTP Bank Liga nyitófordulójában csapatunk Örökrangadót játszik. Pénteken 18:15-kor a bajnoki címvédő FTC-t fogadjuk az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.

Jelen:

A magyar első osztályú labdarúgó-bajnokság legutóbbi, 118. kiírását a zöld-fehér együttes nyerte meg, mely a klub történetének 31. bajnoki címe volt. Az FTC így jogot szerzett a Bajnokok Ligája-selejtezőjében való indulásra, melynek első körében - öt nappal az örökrangadó után - a svéd aranyérmes Djurgarden ellen vívnak. A továbbjutás az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) döntése értelmében - a koronavírus-járvány miatt - egy mérkőzésen dől el.

Az előző szezont megnyerő csapat kerete a nyáron tovább bővült, hiszen érkezett a gárdához a horvát Roko Baturina (Dinamo Zagreb), a magyar válogatott kapuját korábban 20 alkalommal védő Bogdán Ádám, a bosnyák Adnan Kovacevic (Korona Kielce), a francia Aissa Laidouni (FC Voluntari), az albán Myrto Uzuni (Lokomotiva Zagreb), valamint végleg megszerezték az ukrán Olekszandr Zubkovot a Sahtar Donecktől.

A felkészülés során az FTC hét előkészületi mérkőzést játszott, legyőzte a cseh MFK Frydek-Místek (9-0), a szlovén NK Brezice (4-0), a szintén szlovén NK Koper (2-0) és az osztrák Sturm Graz (1-0) csapatát. Döntetlent játszottak az NB II-es Szombathelyi Haladással (2-2), valamint két szlovén együttes, az NK Drava Ptuj (2-2) és az NK Tabor Sezana (1-1) ellen.

A ferencvárosiak vezetőedzője a 46 éves ukrán Szergej Rebrov. A Sahtar Donecknél nevelkedő támadó 1992-ben került a Dinamo Kijev gárdájához, ahol nyolc évet töltött. 2000-ben az angol élvonalbeli Tottenham csapatához szerződött, a londoniak 2003-ban egy évre kölcsönadták a török Fenerbahce együtteséhez. 2004-ben a West Ham United igazolta le, ahonnan egy év elteltével visszatért Kijevbe. A Dinamónál még három szezont húzott le, 2008-ban az orosz Rubin Kazanyhoz került, ahonnan 2009-ben vonult vissza.

Pályafutása során kilenc alkalommal volt ukrán bajnok, hétszer ukrán kupagyőztes, egyszer ukrán szuperkupa-győztes. Oroszországban kétszer, Törökországban egyszer ünnepelhetett bajnoki címet. Az 1997/1998-as szezonban az ukrán bajnokság gólkirálya lett. A Dinamóval hat idényben szerepelt a Bajnokok Ligájában.

A válogatott mezt 75 alkalommal ölthette magára és 15 gólt szerzett. A nemzeti együttessel részt vett a 2006-os németországi világbajnokságon, a Szaúd-Arábia elleni csoportmérkőzésen gólt is szerzett.

Edzői karrierje 2014-ben kezdődött, amikor ideiglenes jelleggel nevezték ki a Dinamo Kijev élére, majd miután a szezon végén kupagyőztes lett a csapattal, szerződését véglegesítették. Két-két bajnoki címet és Ukrán Kupát nyert a csapattal, a 2015/2016-os szezonban bejutott csapatával a Bajnokok Ligája csoportkörébe. Egy évvel korábban, a 2014/2015-ös Európa-liga-sorozatban a csoportkörből is továbbjutott, a negyeddöntőben az olasz Fiorentina ejtette ki a Dinamót. 2017. május 31-én megerősítette, hogy az idény végeztével lejáró szerződését nem hosszabbítja meg és távozik a csapat éléről.

Ezt követően edzősködött Szaúd-Arábiában, majd 2018. augusztus 22-én a Ferencváros vezetőedzője lett.

A Fradival a két legutóbbi magyar bajnokságot megnyerte, továbbá a 2019-ben bejutott az Európa Liga csoportkörébe is a zöld-fehérekkel.

Csapatunk legutóbb május 9-én játszott az FTC-vel, akkor a koronavírus-járvány miatti leállást követően edzőmérkőzésen találkoztunk, melyet 4-1-re a Fradi nyert meg.

Jegyinformáció az Örökrangadóra!

Az FTC-vel csak az élvonalban találkoztunk, és öt MK-döntőt is vívtunk:

Az 1903. évi pontvadászat volt a harmadik hivatalos magyar bajnokság. Az első liga létszámát nyolc csapatra emelték. A feljutók között volt a labdarúgó szakosztályát mindössze két évvel korábban megalakító csapatunk.

Amikor a Ferencváros gárdájával 1903. március 1-én már a második fordulóban találkoztak a kék-fehérek, aligha gondolta bárki is, hogy egy hagyomány, az "örökrangadók" sora indul útjára. A Millenárison, döngölt homokos pályán, Ordódy játékvezető (BTC) sípjelére csaptak össze az együttesek, a Sport-Világ tudósítása szerint "gyér közönség" előtt. A zöld-fehér gárda nyerte 3-1-re a mérkőzést. Az örökrangadók történetének első gólját a ferencvárosi Braun szerezte.

Az akkori újságok csak nagyon ritkán írták le a teljes névsort - egy későbbi visszaemlékezés szerint valószínűleg ebben az összeállításban szerepelt csapatunk: Sebő Gyula - Nagy Ferenc, Steiner János, Deutsch Leó - Pozsonyi Imre, Schaár Izidor, Vida Lajos - Károly Jenő, Hoffer István, Herquett Rezső, Káldor Lipót. Vezetőedző: Kertész Sándor.

Csapatunk első NB I-es gólját a Fradi ellen szerezte, a feljegyzések szerint Herquett Rezső talált a kapuba.

Ezt követően még 214 alkalommal találkoztak a felek. Az OTP Bank Ligában legutóbb 2019. március 9-én játszottunk az FTC-vel, akkor az Új Hidegkuti Nándor Stadionban 3-1-re nyertek a vendégek. Csapatunk gólját Gera Dániel szerezte, míg náluk Davide Lanzafame duplázott és Varga Roland is betalált.

A mérleg:

NB I:

215   78   48   89     346 - 329      282         (44  %)

Magyar Kupa-döntő:

5      2      1      2        8 - 7

A Ferencvárosi TC labdarúgásának múltja:

Az FTC (Ferencvárosi Torna Club) 1899. május 3-án alakult, első elnöke dr. Springer Ferenc volt. A klub színe zöld-fehér (bár történetük során volt egy olyan időszak, amikor más színű mezben kellett játszaniuk).

Az egyesület címerében az öt zöld és négy fehér csík Budapest IX. kerületét, a Ferencvárost szimbolizálja. Az egyesületi emblémán lévő, zöld pajzsban elhelyezett egymáshoz fordított három E betű az egyesület jelmondatára utal: Erkölcs, Erő, Egyetértés.

1900. december 3-án alapították az egyesület „football” szakosztályát. Az első, MLSZ által is elfogadott hivatalos bajnoki mérkőzését 1900. április 21-én játszotta a klub, ekkor a MUE ellen 5-3-as vereséget szenvedtek a zöld-fehérek.

A Ferencváros első hivatalos bajnoki gólját Borbás Gáspár, az FTC akkor 17 éves balszélsője szerezte. A Fradi első pontját a Műegyetem ellen elért 2-2-es döntetlen után jegyezhette fel, míg az első Fradi-győzelemre 1901. június 16-ig kellett várni (FTC-Budapesti SC 5-1).

Érdekesség, hogy a Fradi hivatalosan hamarabb mutatkozott be a nemzetközi porondon, mint a hazai pontvadászatban. 1900. március 25-én a bécsi Cricketer 9-0-ra verte a magyar csapatot. A Ferencváros 1903-ban szerezte az első bajnoki címét.

1911. február 12-én avatták fel a Ferencváros új, immáron Üllői úti stadionját, helyileg jelenleg is itt szerepel a csapat. A klub 1913-ban szerezte meg első kupagyőzelmét.

1914-ben kitört az I. világháború, ami szomorú év volt a ferencvárosi labdarúgók számára. Szinte a keret minden tagja behívót kapott katonai szolgálatra és sokan közülük többé nem tértek haza. A háborút követően az 1920-as évek első fele nem volt túlságosan sikeres a Ferencváros számára, s csak 1926-ban sikerült megszakítani az MTK uralmát és tizenhárom év után ismét a Ferencváros lett a magyar bajnok.

1926. július 26-án hivatalosan is megalakult az FTC profi labdarúgó csapata, a Ferencvárosi FC és első profi játékosa Horváth II volt. A bajnokságot hétpontos előnnyel zárta az élen a Ferencváros, ráadásul a bajnoki cím mellett a kupagyőzelemért járó serleget is begyűjtötte.

1928-ban Közép-Európai Kupa nyert az alakult, begyűjtve ezzel az első nemzetközi trófeát.

A következő időszakban sorra jöttek a bajnoki címek, az 1931/32-es év azonban amiatt maradt emlékezetes, mert a Fradi 100 százalékosan, mind a 22 bajnokit megnyerve lett első.

A zöld-fehérek 1937-ben másodszor nyerték meg a Közép-Európai Kupát, amikor is Budapesten a döntőben a Laziot győzték le 4-2-re. Ebben az időszakban játszott a Ferencváros történetének legeredményesebb játékosa dr. Sárosi György, aki 1931 és 1948 között 646 mérkőzésen 636 gólt szerzett.

Az 1950-es évek a Ferencváros történetének egyik legsikertelenebb időszaka. Mindössze egy ezüst- és három bronzérmet sikerült szereznie. 1951-ben a csapat nevét Kinizsire, a klub színét pedig piros-fehérre változtatta a Rákosi Mátyás vezette politikai hatalom. Öt év után, 1956 őszén aztán ismét visszakapta eredeti nevét és klubszíneit az egyesület. 1958-ban a Ferencváros megnyerte a magyar kupát, ami a 10. kupagyőzelme volt.

Az 1960-as évek sokkal sikeresebbek voltak, mondhatni úgy is, hogy ez volt a Ferencváros aranykorszaka, hiszen a klub eddigi legnagyobb sikerét 1965-ben érte el, amikor megnyerte az Európa-liga ősét, a Vásárvárosok Kupáját. A fináléba a Zbrojovka Brno, a Wiener SC, az AS Roma, az Athletic Bilbao és a Manchester United legyőzésével vezetett az út. A döntőben, melyet Torinóban rendeztek 1965. június 23-án, az olasz Juventust győzték le 1-0-ra Fenyvesi Máté góljával. Ezáltal a Ferencváros mind a mai napig az egyetlen magyar csapat, aki rangos európai kupát nyert. A korszak legendás csatársora volt: Karába, Varga, Albert, Rákosi, Fenyvesi, mely ötös sok gólt helyezett el az ellenfelek kapuiban.

A VVK 1967/68-as sorozatában ismét a döntőig meneteltek Alberték, de a Leeds United elleni kétmérkőzéses döntőben 1-0-s összesítéssel alulmaradtak.

Még ugyanebben az évtizedben a Ferencváros egész története legnagyobb és egyben az egyik legismertebb játékosának, Albert Flóriánnak ítélték oda az 1967-es Aranylabdát.

Az UEFA-kupa 1971-1972-es idényben egészen az elődöntőig sikerült eljutniuk, ahol a Wolverhampton ellen kiestek.

1974. március 14-én játszotta utolsó mérkőzését Albert Flórián a Ferencváros színeiben, és ahogy ilyenkor lenni szokott, góllal búcsúzott.

A Kupagyőztesek Európa Kupájában 1975-ben veretlenül jutott a döntőbe a Ferencváros, azonban az ekkor fénykorát élő Dinamo Kijev erősebbnek bizonyult és 3-0-ra győzött.

Az 1980-1981-es idény végén Nyilasi Tibor az európai góllövőlistán elért második helyével – 30 gól – ezüstcipős lett.

A következő években a sikerek elmaradtak, olyannyira, hogy az 1984-1985-ös szezon a Fradi történetének leggyengébb szereplését hozta és mindössze a 13. helyen végzett a gárda.

A klub korábbi kiváló játékosa, Novák Dezső irányításával az 1994-1995-ös bajnokságot megnyerte a Fradi és első magyar csapatként a belga RSC Anderlecht legyőzésével a Bajnokok Ligája főtáblájára jutott 1995-ben.

1995. szeptember 13-án az első bajnokok ligája mérkőzésükön nem kis meglepetésre a Grasshoppers-t idegenben verték 3–0-ra Lisztes és Vincze (2) góljával.

A következő nemzetközi eredményt a 2004-2005-ös szezonban mutatta fel a csapat, ekkor az UEFA-kupa csoportköréig jutottak.

Ezt követően a korszerűtlen és felelőtlen gazdálkodás miatt az egyesület gazdasági helyzete katasztrofálissá vált, ennek következtében a futballcsapat 2006-ban az NB II-be került, onnan három szezont követően jutott vissza az első osztályba.

2014. augusztusában avatták az új stadiont a Chelsea ellen.

A Ferencváros 31-szeres bajnok, 23-szoros Magyar Kupa győztes. Kétszer nyerte meg a Liga Kupát, 6-szor a Szuper Kupát.

A csapat jelentős nemzetközi eredményeket is felmutathat: Vásárvárosok Kupája győzelem, 2 Közép-Európai Kupa siker, VVK, KK és Kupagyőztesek Európa Kupája döntő, Bajnokok Ligája és UEFA Kupa főtábla.

Jegyinformáció az Örökrangadóra!

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-21 17:00 Rákóczi Stadion

KAPOSVÁRI RÁKÓCZI FC

VS

MTK BUDAPEST II

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman