HÍREK

Bemutatjuk keddi ellenfelünket: Amit az FK Qabala csapatáról tudni kell

2020-01-13

Bemutatjuk keddi ellenfelünket: Amit az FK Qabala csapatáról tudni kell

Harmadik törökországi edzőmérkőzésünkön az FK Qabala (FK Gabala) együttesével csapunk össze. Az azeri gárdával 2016 nyarán találkoztunk az Európa Liga selejtezőjében.

A klub jogelődjét 1995. július 3-án alapították Goygol városában, mely tíz évig csak amatőr egyesületként működött. 2005. szeptember 5-én az ország labdarúgó szövetsége (AFFA) profi csapatként regisztrálta őket, négy nappal azután, hogy az Igazságügyi Minisztérium a 170 kilométerre található Qabala városában jegyezte be a gárdát. Így szükségessé vált a költözés, melyre 2006 nyarán sor is került. Egy névváltoztatás után, 2007. augusztus 31. óta beszélhetünk FK Qabaláról.

A klub színe piros-fekete, címerükön a Kaukázus található, fekete félhold és piros, nyolcpontú csillaggal, hasonlóan az azerbajdzsáni zászlóhoz.

A csapat a másodosztályt még Goygolban nyerte meg a 2005/2006-os szezonban, 30 bajnokin aratott 22 győzelemmel. A feljutásuk óta az élvonalban szerepelnek, bajnoki címet nem szereztek, de kétszer voltak ezüstérmesek, háromszor pedig harmadikként zártak.

Legnagyobb sikerük hazai porondon a 2019-es kupagyőzelem, melynek döntőjében 1-0-ra győztek a Sumgayit FK ellen.

A csapatot hazai edzők mellett a játékosként az Arsenalban 504 mérkőzést lejátszó Tony Adams, a török Fatih Kavlak, a spanyol Luis Aragon, az orosz Yury Semin, a román Dorinel Munteanu és az ukrán Roman Hryhorchuk is irányította.

A gárda jelenlegi vezetőedzője a 35 esztendős azeri Azar Bagyrov, akit 2019. október 2-án neveztek ki.

Az FK Qabala 14 fordulót követően a 7. helyen áll a nyolcsapatos pontvadászatban, mely február első hétvégéjén folytatódik majd. Aktuális ellenfelünk három győzelmet aratott eddig az azeri Premier League-ben, mellette volt négy döntetlenjük és hét vereségük. Tizennégy bajnokin tizennégy gólt lőttek, ellenben huszonnégyet kaptak.

Az azeri együttes hat alkalommal indulhatott el az Európa Liga selejtezőjében, kétszer pedig feljutott a főtáblára is. 2015/16-ban a kvalifikáció során a grúz Dinamo Tbilisi, a szerb Čukarički, a ciprusi Apollon Limassol és a görög Panathinaikos gárdáját is kiejtették. A C-csoportban végül két pontot szereztek a német Borussia Dortmund, a görög PAOK és az orosz FK Krasnodar ellen.

A 2016/17-es sorozat selejtezőjének második fordulójában klubunk mérkőzött meg velük, de az FK Qabala kettős győzelemmel (2-0 és 2-1) továbbjutott és meg sem állt a csoportkörig (az MTK előtt a grúz Samtredia, majd a francia Lille és a szlovén Maribor ellen nyerték meg a párharcot). Ott ismét a C-jelű négyesbe kerültek, de a belga Anderlecht, a francia Saint-Étienne és a német Mainz ellen végül hat vereséggel zártak.

Az FK Qabala jelenlegi keretében hat idegenlégiós szerepel. A horvát védő Ivica Zunic, a középpályán bevethető grúz Merab Gigauri, a spanyol Fernan Ferreiroa, a szenegáli Ibrahima Niasse, valamint két támadó, az elefántcsontparti Christian Kouakou és a mozambiki Clésio Bauque.

A csapat a 4500 fő befogadására alkalmas Városi Stadionban játssza a hazai mérkőzéseit.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-28 11:00 Sándor Károly Labdarúgó Akadémia

MTK BUDAPEST II

VS

Érdi VSE

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman