HÍREK

"A stratégiánk világosan számonkérhető, látjuk, mi működik jól és miben kell fejlődnünk" - szezonértékelő klubigazgatónkkal

2024-10-16

"A stratégiánk világosan számonkérhető, látjuk, mi működik jól és miben kell fejlődnünk" - szezonértékelő klubigazgatónkkal

Csapatunk jól kezdte az idei szezont, hiszen a bajnoki szünetben a tabella 4. helyén állunk, a kilenc forduló alatt lejátszott nyolc bajnokival. Dr. Selei András klubigazgatót az új idényből eltelt mintegy három-négy hónapos időszak tapasztalatairól kérdeztük.

- Elöljáróban leszögezném, alapcélunk az értékteremtés, aminek csak egy része a felnőtt csapat aktuális eredménye. Eszközeit öt pontban foglaltuk össze. A stratégiánk nyilvános, és egy A4-es lapon összefoglalható.
 
 
Azért fontos ezt elmondanom, mert bármilyen értékelést az MTK esetében csak ezek kontextusában érdemes megejteni, hiszen a stratégiánk elemei számonkérhetők, ellenőrizhetők, így mindig nyomon tudjuk követni, mi működik jól, és miben kell javulnunk - kezdte a kérdésünkre a klubigazgató, mielőtt rátért a csapat eddigi szereplésének értékelésére. 

- Az értékteremtésnek egyik legmeghatározóbb eszköze az NB I-es tagság és a jó szereplés. Volt egy elmaradt meccsünk, nyolc lejátszott bajnokival a 4. helyen állunk, három pontra az első, nyolc pontra a kieső helyektől, ebből ötször idegenben játszottunk. A szereplést reálisan kell nézni, a bajnokságban 3-5 pont öt-hat pozícióval jelenthet többet vagy kevesebbet. Akkor is így értékelném a szereplésünket, ha egy vesztes mérkőzés után beszélgetnénk - mondta Selei, aki példaként a tavalyi szezont hozta fel. - Hullámhegyek és -völgyek jellemezték az előző szezonunkat, de egy pillanatra sem került kieső pozícióba a csapat. 2-3 fordulóval a bajnokság vége előtt még a nemzetközi kupaszereplés esélyét is emlegették velünk kapcsolatban. Az utolsó fordulóban aztán úgy szálltunk harcba, hogy a 4-9. helyek bármelyikére lehet esélyünk, és több mérkőzés az utolsó forduló utolsó perceiben úgy módosult, hogy mi a felsőház helyett a 8. pozícióban zártunk, míg a KTE például nagyot ugrott előre a hatodik helyre. Ez a 12 csapatos NB I velejárója, és a bajnokság bármelyik szakaszában ilyen szemmel kell a tabella állására nézni, ezért ebben a szakaszban nem is erre koncentrálunk igazán.
 
 Klubigazgatónk ezt követően visszautalt a szurkolói ankéton elhangzottakra.
- Arról beszéltünk, hogy idén szeretnénk pontszámban, a játék dominálásában, a rúgott gólok és kapott gólok számában is javulni, de hogy ez helyezésben mit jelent, azt nem tudni előre, a cél viszont adott: a fentieket javítani kell annak érdekében, hogy a klubértékeink a jobb arcukat tudják mutatni. Azt gondolom, hogy Horváth Dávid és a teljes stáb remek munkát végez, illeszkednek projekthez, és képesek ezen elemek folyamatos javítására, fejlesztésére és ezzel egyidejűleg maguk is fejlődnek.
 
 
Ezen a ponton kerülnek szóba a nyári igazolások, hiszen az idény előtt akadtak olyan hangok, amely szerint nagyon kevés lehet a két új szerzemény az idei szezonra.
- Mi úgy gondolkodtunk, hogy a fiatal magja a csapatnak az idei szezonra tovább fejlődik, ezért olyan profilú játékosokat igazoltunk, akik által sokoldalúbakká váltunk. Az MTK-nak már tavaly is volt súlya az NB I-ben, de az idei kerettel megvan a lehetőség az előrelépésre. A szakmai stáb döntése, hogy mely játékrendszert alkalmazza annak érdekében, hogy bizonyos mutatókon javítsunk, ehhez passzolt a két új igazolás érkezése is.
 
A klubigazgató leszögezte, az MTK képző és értékesítő klub is egyben, hiszen fenntarthatóságot az is jelenti, ha nem gátoljuk, hanem segítjük a játékosoknak a továbblépés lehetőségét. Ez viszont korántsem jelenti azt, hogy cél a legjobbak kiárusítása.
- Az a cél, hogy az értékeink kijöjjenek, nem egyenlő azzal, hogy ez kizárólag egy adott játékos értékesítését szolgálhatja. Ha valakit tőlünk megvásárolnak, egy TOP8-as bajnokságba, jó visszacsatolása lehet a munkánknak, de az értékek kidomborítása azt is jelenti, hogy abból is profitálunk, ha ők velünk maradnak, hiszen ezáltal a csapatunk velük együtt fejlődik tovább. Ha jól csináljuk a dolgunkat, bármelyik verzió valósul is meg, jó nekünk és a magyar futballnak is.
 
A nyilvános klubstratégia kapcsán megfigyelhető volt, hogy már a tavalyi szezonban is megvalósult több eszköze az értékteremtésnek. 
- Sok kimutatás foglalkozott azzal, hogyan állunk a saját nevelésű játékosok szerepeltetésében (ennek azok felelnek meg, akik 15 és 21 éves koruk között legalább három szezont játszottak nevelőegyesületükben). Idehaza egyértelműen az élen állunk, de a CIES ide vonatkozó kimutatásai szerint világviszonylatban is ott vagyunk a közvetlen élmezőnyben.
 
Célkitűzés az átlagéletkor csökkentése is, amit az idei szezonban teljesítünk is. Természetesen ez egy mindig változó adat, hiszen akár az is komolyan befolyásolja, hogy egy poszton egy fiatal vagy egy rutinos játékos kerül be a kezdőcsapatba, de a folyamat jól láthatóan elkezdődött, hiszen jelenleg másfél-két évvel alacsonyabb az átlagéletkora több mérkőzésen is a kezdőcsapatnak, mint tavaly. Ennek azért van jelentősége, mert a következő évek minőségét határolja körbe. A következő 1-2 szezonban sok olyan 20-22 éves labdarúgónk lép abba a "jó korba", amikor elvárhatóan kiegyensúlyozottabb teljesítményre képesek. Kata Mihály hosszabb ideje jó példa erre, de Varju Benedek, Molnár Rajmund és Kosznovszky Márk is hétről hétre mutatja, mivé nőheti ki magát. Mellettük több tizenéves bontogatja szárnyait, így kap például egyre több játéklehetőséget Kovács Patrik vagy Molnár Ádin, itt van a keretben ugrásra készen Csenterics Adrián. Valamint a stratégiánkhoz hűen, továbbra is rendszerszinten kapnak lehetőséget az első csapat edzésein az akadémisták is.
 
 Állandó téma az MTK és a magyar klubok kapcsán a fiatalok szerepeltetése, hiszen köztudottan rengeteg támogatás és elvárás fogalmazódik meg ezzel kapcsolatosan.
- A stratégiánkban az első pillanattól szerepel, hogy a keretünkben milyen számban kell lennie U23-as korosztály alatti labdarúgóknak. A célunk a minimum 10 fő, hiszen ezzel már a keret kialakítása hordozza magában, hogy a fiatalok megkapják a lehetőséget. Nem azért játszatjuk őket, hogy megfeleljünk különböző előírásoknak, hanem mert hiszünk a saját utunkban. Néha egy fiatal játékost egyetlen hónap választja el attól, hogy papíron fiatalnak számít vagy már nem felel meg ezeknek a kritériumoknak. Éppen ezért sincs olyan direktíva, hogy csak MLSZ által ösztönzött korúakat tekintjük fiatalnak - hozzáteszem, a szövetség és az NSÜ által előírt produktivitási kritériumok nem egyeznek -, így a szakmai stábnak sincs utasításba adva, melyik fiatalt mennyit és hogyan játszassák, de az U21-es korosztálynak megfelelő vagy annál fiatalabb játékosok szerepeltetésében így is remekül állunk. Meccsenként átlagosan 410 percet tesznek ki a 23 év alatti, saját nevelésű játékpercek, ebben a bajnokságban magasabb az U21-es, valamint az U23-as játékpercünk, mint az azt megelőző három félszezon bármelyikében.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-10-19 17:30 DVTK STADION

DVTK

VS

MTK BUDAPEST

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman