HÍREK

Ezen a napon született Fülöp Márton, a fiatalon elhunyt válogatott kapus

2019-05-03

Ezen a napon született Fülöp Márton, a fiatalon elhunyt válogatott kapus

Fülöp Márton (Budapest, 1983. május 3. – Budapest, 2015. november 12.) magyar válogatott labdarúgó, kapus.

Az MTK 158. válogatott futballistája, a nemzeti csapat 888. játékosa.

Pályafutását a BVSC utánpótlásában kezdte, nagy csatártehetségnek tartották. Később kényszerűségből került a kapuba, ugyanis első számú kapusuk vidékre szerződött, de kiválóan védett, így klubunk figyelmét már kapusként keltette fel. Édesapja ekkoriban az MTK klubigazgatója volt, és intette fiát csapatunktól, nehogy támadások érjék emiatt. Fülöp Marci azonban saját elmondása szerint mindig is kék-fehérben képzelte el a jövőjét, így 2001-ben aláírt az MTK-hoz.

Az NB I-ben is nálunk mutatkozott be, majd a 2002-2003-as idényre a BKV Előréhez, a 2003-2004-es szezonra pedig a Bodajk FC-hez került kölcsönbe. Utóbbi csapatból került fel az MTK-hoz a következő évben bajnoki bronzérmet nyerő csapat magja, ám Fülöp Marcit már 2004 nyarán szerződtette a Premier League-ben érdekelt Tottenham, ahol a második számú kapus szerepét töltötte be. Kölcsönben védett a Chesterfieldnél, a Coventry City-nél, és a Sunderlandnél is, utóbbinál annyira meggyőzte a klubvezetőséget, hogy 2006-ban véglegesítették szerződését. Megfordult később a Leicester Citynél és a Stoke Citynél, sőt a Manchester City színeiben is a kapuban állhatott 3 mérkőzésen. Karrierje érintette még az Ipswich Town-t és a West Bromot is, majd végül a görög első osztályú Asteras Tripoliszból vonult vissza.

Az U21-es válogatottban alapembernek számított, 11-szer állt a kapuban. A felnőttek között 2005-ben, Lothar Matthäus kapitánysága alatt mutatkozhatott be egy Franciaország elleni barátságos mérkőzésen Király Gábor cseréjeként. Az Olaszország elleni 3-1-es győzelem alkalmával bemutatott védései olyannyira meggyőzőek voltak, hogy az elkövetkezendő 10 mérkőzésen már az ő nevével kezdődött a nemzeti csapat kezdője. Összesen 24 alkalommal viselhette a címeres mezt.

Fülöp Marcinál 2013-ban diagnosztizáltak rákbetegséget, ezért is kellett korán visszavonulnia az aktív labdarúgástól. A műtétek, illetve a kemoterápiás kezelés nem bizonyult eredményesnek, 2015. november 12-én hunyt el. Három nappal később, november 15-én a Norvégia elleni Eb-pótselejtezőn Király Gábor bravúrjánál a közönség „Fülöp Marci! Fülöp Marci!” rigmussal emlékezett klubunk korábbi kiválóságára.

Az MTK az Új Hidegkuti Nándor Stadionben méltóképpen őrzi Fülöp Márton emlékét, ugyanis a Salgótarjáni utca felé eső kapu az ő nevét kapta.

A Fülöp Márton Alapítvány a tehetséges, fiatal kapusokat segíti. Minden nyáron kapus tábort is szerveznek.

Saját kérésére sírja nincs, Balatonarácson a futballpályán van egy emlékfája.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-03-30 17:00 ÚJ HIDEGKUTI NÁNDOR STADION

MTK BUDAPEST

VS

KECSKEMÉTI TE

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman