HÍREK

Ezen a napon játszották az első FTC-MTK örökrangadót

2019-03-01

Ezen a napon játszották az első FTC-MTK  örökrangadót

1903. március 1-én a bajnokság második fordulójában a zöld-fehér gárda 3-1-re diadalmaskodott.

Az 1903. évi pontvadászat volt a harmadik hivatalos magyar bajnokság. Az első liga létszámát nyolc csapatra emelték. A feljutók között volt a labdarúgó szakosztályát mindössze két évvel korábban megalakító csapatunk, és rögtön a 3. helyet érte el a gárda, úgy, hogy az előző évi bajnok BTC-t kétszer is legyőzte. A bajnoki címet a Ferencváros nyerte.

Csapatunk 1903. február 8-án a Margitszigeti pályán a MÚE (Magyar Úszó Egyesület) ellen játszotta első NB I-es mérkőzését, amit 2-0-ra elveszített.

Amikor a Ferencváros gárdájával 1903. március 1-én már a második fordulóban találkoztak a kék-fehérek, aligha gondolta bárki is, hogy egy hagyomány, az "örökrangadók" sora indul útjára. A Millenárison, döngölt homokos pályán, Ordódy játékvezető (BTC) sípjelére csaptak össze az együttesek, a Sport-Világ tudósítása szerint "gyér közönség" előtt. A zöld-fehér gárda nyerte 3-1-re a mérkőzést. Az örökrangadók történetének első gólját a ferencvárosi Braun szerezte.

Az akkori újságok csak nagyon ritkán írták le a teljes névsort - egy későbbi visszaemlékezés szerint valószínűleg ebben az összeállításban szerepelt csapatunk: Sebő Gyula - Nagy Ferenc, Steiner János, Deutsch Leó - Pozsonyi Imre, Schaár Izidor, Vida Lajos - Károly Jenő, Hoffer István, Herquett Rezső, Káldor Lipót. Vezetőedző: Kertész Sándor.

Csapatunk első NB I-es gólját a Fradi ellen szerezte, a feljegyzések szerint Herquett Rezső talált a kapuba.

Magyar Testgyakorlók Köre játékoskerete az 1903. évi bajnokságban: Deutsch Leó, Frank Imre, Herquett Rezső, Hoffer István, Káldor „Zulu” Lipót, Károly Jenő, Lipovetz Géza, Markovits Péter, Nagy Ferenc, Pozsonyi Imre, Roóz Imre, Schaar Izidor, Sebő Gyula, Steiner Rezső, Ugró Gábor, Weisz Lajos (csak a fotó maradt fenn, a képen látható játékosok és vezetők nevét nem sorolták fel sorrendben).

A kiemelt fotó az MTK és az angol Southampton FC mérkőzés előtt készült, akivel az első MTK-FTC találkozó után másfél hónappal, 1903. április 13-án mérkőztek meg a kék-fehérek.

Az MTK csapata (az első sorban): Saár, Steiner, Nagy, Károly, Felhősi, Pozsonyi, Deutsch, Zulu, Frank, (mögöttük állnak): Hoffer, Herquet.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-21 17:00 Rákóczi Stadion

KAPOSVÁRI RÁKÓCZI FC

VS

MTK BUDAPEST II

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman