HÍREK

Ezen a napon hunyt el Schaffer Alfréd, Spéci, a világvándor futballkirály

2019-08-28

Ezen a napon hunyt el Schaffer Alfréd, Spéci, a világvándor futballkirály

Schaffer Alfréd (Pozsony, 1893. február 13. – Prien am Chiemsee, 1945. augusztus 28.) magyar válogatott labdarúgó, edző, az első profi játékosok egyike.

A hatalmas termetű (184 cm, 90 kg), lustának látszó Spéci egyike volt a kor legkiválóbb középcsatárainknak. Élete, játékos és edzői pályafutása kalandregénybe illik. Fél szemével nem látott rendesen, de játékában ennek nyomát sem lehetett felfedezni. Rendkívül mozgékony, testfelépítését figyelembe véve bámulatosan könnyed mozgású, kitűnően cselező labdarúgó volt. Bár csak annyit mozgott, amennyire éppen szükség volt, különben csak állt a pályán, mégis mindig ott volt, ahol kellett. Hibátlan labdakezelés, higgadtság, fölényes, talán flegmának is nevezhető tudás és látványos cselek jellemezték támadó játékát. Ötletekben és finom húzásokban gazdag trükkjeivel az ellenfeleket tehetetlenségre, a közönséget ámulatra késztette.

Tökéletes technikai tudása mellett a taktikáról is mindent tudott és igazi hadvezérként szervezte, irányította a támadásokat. Pillanatok kellettek csak ahhoz, hogy tisztára játssza magát és utána a legváratlanabb, de a legjobb helyekre küldje a labdát. Szinte nem lehetett megállítani, csak lerázta magáról az ellenfeleket. A legnagyobb hírnevet mégis a támadások befejezésével szerezte. Legendásak voltak kapuralövései. Mindkét lábbal egyformán erősen és megdöbbentően pontosan lőtt. A kortársak szerint az erősen szó nem is fejezi ki igazán ezeknek a lövéseknek az energiáját. A kapusok kifejezetten féltek az ilyen bombáktól. Az is előfordult, hogy egyszerűen elugrottak a rettenetes sebességgel kapura küldött labda elől. Lenyűgöző pontossággal lőtt kapura és a tizenegyesek végrehajtásában is jeleskedett. Az első profi labdarúgók egyike, aki ott játszott, ahol jobban megfizették.

Összesen 21 csapatban futballozott, és 13 csapatnál, valamint a magyar válogatottnál volt edző.                                                                                        

Játékosként 4 országban 7 bajnoki címet szerzett, edzőként 5 országban 6 bajnokságot nyert. Játékosként osztrák, edzőként magyar, osztrák és román kupagyőztes.                            

Kétszeres gólkirály (1917/18 - 46 gól, 1918/19 - 41 gól. Az MTK örökös bajnoka!

Játékospályafutása Tatabányáról indult, majd klubunkban lett sikeres labdarúgó. Háromszoros bajnok és kétszeres gólkirály a kék-fehérekkel. 1914 és 1919 között 89 mérkőzésen 154 (!) gólt szerzett!

Ebben az időszakban volt válogatott. 1915-től 1919-ig megszakítás nélkül 15 alkalommal szerepelt a legjobbak között, és 17 gólt lőtt. 14 alkalommal Ausztria volt az ellenfél, és egyszer Svájc.

A Tanácsköztársaság idején Bokányi Dezső népbiztos közvetlen munkatársa volt. Az 1919. április 6-i magyar-osztrák meccsen a csapatok felsorakozásakor puskával a kezében készült róla egy fénykép. 1919 nyarán részt vett az MTK nyári túráján, de nem tért haza a csapattal. Egy öt évvel később adott interjúban elárulta: "A kommün bukása után előállott új politikai helyzetben, érthető okokból, de most már hozzátehetem, hogy ok nélkül, féltem hazamenni."

1919 és 1922 között négy csapatban szerepelt. Először Svájcban, majd két bajor együttesben játszott. Utóbbi kettővel dél-német bajnokságot nyert. Ezután rövid ideig a Sparta Praha játékosa volt. Egy idényre még visszatért az MTK-hoz, de bajnoki mérkőzésen nem szerepelt.

1923-tól aztán már játékos-edzőként dolgozott csapatainál. 1923 és 1933 között nyolc együttesnél volt edző, kettőnél játszott is. Ez utóbbi közé tartozott a prágai Sparta, ahol csehszlovák bajnok lett. 1933-ban rövid időre hazatért a profi MTK-hoz (Hungária FC), majd két idényre korábbi csapatához az 1. FC Nürnberghez szerződött, ahol az első idényben bajor bajnok lett.

A következő három idényt Magyarországon töltötte. Szeretett csapatával, a Hungária FC-vel két bajnokságot nyert, majd a világbajnokságra készülő válogatottnál lett edző. A csapat ezüstérmet nyert az 1938 franciaországi világbajnokságon.

A vb után egy évig Romániában, Bukarestben volt edző, ahol a Rapidot kupagyőzelemig vezette, majd két idényen át az AS Roma vezetőedzője, ahol olasz bajnokságot nyert 1942-ben. Egy évig megint itthon dolgozott, a Ferencvárossal Magyar Kupa-győztes lett. Halála évében a FC Bayern München egyik edzője volt.

 

1945. augusztus 28-án holtan találták a prieni vasútállomáson, akkor a FC Bayern München edzője volt. Az örök világvándor 52 évesen örökre megpihent a Felső-Bajorországi Prien am Chiemsee temetőjében. Az évszázad első felének egyik legkiemelkedőbb labdarúgó-egyénisége – akárcsak hatalmas kortársai közül Guttmann, Orth vagy Sárosi doktor – idegen földben nyugszik, talán nem véglegesen.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2020-08-08 17:00 Új Hidegkuti Nándor Stadion

MTK BUDAPEST

VS

ÚJPEST FC

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman