HÍREK

Ezen a napon nyerte meg csapatunk az első alkalommal kiírt Magyar Népköztársasági Kupát

2019-06-01

Ezen a napon nyerte meg csapatunk az első alkalommal kiírt Magyar Népköztársasági Kupát

1952-ben nyolcadszor lettünk kupagyőztesek!

Az 1943-1944-es kiírás óta szünetelt a kupaküzdelem. Az akkori győztes a Ferencváros lett. A zöld-fehérek a budapesti döntetlen (2-2) után a megismételt mérkőzésen a kincses városban győzték le a Kolozsvári AC csapatát (3-1). Érdekes, hogy minkét csapat kispadján olyan edzők ültek, Schaffer Alfréd és Opata Zoltán, akik egykor MTK-játékosok voltak.

Az MLSZ csak 1951-ben írta ki újra a kupa küzdelmeket Magyar Népköztársasági Kupa néven. Nemcsak a név változott, hanem új kupáért folyt a küzdelem. Kezdetben sok szervezési hiányosság mutatkozott a kupamérkőzések lebonyolításában. Eredetileg 1952 januárjában lett volna a döntő, de azt elhalasztották júniusra. A kupa akkori politikai és sportbéli megbecsülését jól mutatja, hogy a döntő a Budapesti Kinizsi - Budapesti Vasas Béke Kupa találkozó előmérkőzése volt.

A Budapesti Bástya néven szereplő csapatunk az elődöntőben Pécsett 6-0-ra verte a helyi Lokomotív gárdáját, míg a Dorogi Bányász a Csepeli Vasas ellen nyert 4-2-re.

A döntőt 1952. június 1-én Budapesten, a Latorca utcai pályán játszotta az elődöntő két győztese: Budapesti Bástya - Dorogi Bányász 3-2

14 ezer néző előtt Siklósi György játékvezető sípjelére a kék-fehéreket Bukovi Márton vezetőedző a következő összeállításban küldte pályára: Gellér Sándor -Kovács József, Börzsei János, Lantos Mihály - Peller Béla, Zakariás József - Láng Károly, Hidegkuti Nándor, Palotás Péter (Gondos Tibor, 83.), Szolnok István, Molnár János.

Csapatunk góljait Zakariás, Molnár és Palotás szerezte, míg a dorogiak közül Aspirány és Pozsonyi volt eredményes.

Ez volt csapatunk nyolcadik kupagyőzelme!

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-03-30 17:00 ÚJ HIDEGKUTI NÁNDOR STADION

MTK BUDAPEST

VS

KECSKEMÉTI TE

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman