HÍREK

Lapszemle: kék-fehér gondok és remények az ifjúsági BL-ben

2019-09-07

Lapszemle: kék-fehér gondok és remények az ifjúsági BL-ben

A Nemzeti Sport is foglalkozott U19-es csapatunk ifi BL-szereplésével.

A héten eldőlt, hogy a bosnyák bajnok Zrinjski Mostart kapta ellenfélnek az MTK U19-es labdarúgócsapata az UEFA Ifjúsági Ligában, vagy közismertebb nevén az ifi BL-ben. A kék-fehérek sportigazgatója Polyák Balázs megkeresésünkre beszélt az erőviszonyokról, a lebonyolításról és a nevezhető játékosokról. A célok kapcsán csak annyit jegyzett meg, szeretnének minél tovább jutni.

A 2018–2019-es U19-es magyar bajnokságot megnyerő MTK az ifi BL bajnoki ágának első fordulójában a bosnyák Zrinjski Mostarral találkozik. Az első mérkőzést október 2-án, a visszavágót október 23-án rendezik meg. Kaphatott volna nehezebb ellenfelet is, például a spanyol Zaragozát, persze kérdés, mennyire lehet előre felmérni ebben a sorozatban az erőviszonyokat, lehet-e következtetni a felnőtt futball alapján.
 
– Tavalyi célunk egyértelműen az volt, hogy eljussunk ebbe a sorozatba, ki is mondtuk, hogy bajnokok szeretnénk lenni, és örülünk, hogy ez sikerült, hiszen ezért dolgoztunk az elmúlt hónapokban. Olyan ellenfelet kaptunk a bosnyák csapat személyében, amely egymás után ötször nyerte meg hazájában a bajnokságot, ami azt mutatja, nem annyira kiegyenlített bajnokságból érkezik mint mi, hiszen az MTK az ifjúsági liga 2014-es indulása óta most először lett bajnok az U19-eskorosztályban, így először indulhatunk a sorozatban. Az biztos, hogy kaphattunk volna nehezebb sorsolást is, mert a Zaragoza például a Real Madrid, a Barcelona vagy éppen az Atlético Madrid korosztályos csapata előtt nyerte meg a spanyol bajnokságot. Célunk, hogy minél tovább jussunk, bár úgy gondolom, ha a bosnyákokat kiverjük, a második fordulóban még keményebb ellenfelet kapunk, mert a svéd bajnok Elfsborg és a dán Midtjylland párharcának győztese vár ránk –  nyilatkozta a megkeresésünkre a sorsolás kapcsán Polyák Balázs, az MTK sportigazgatója.
Ha Pölöskei Gábor vezetőedző együttese kiharcolja a továbbjutást a bosnyákokkal szemben, akkor a második fordulóban november 6-án és november 27-én lesz jelenése a második fordulóban.

– Minél tovább jutnánk, annál több olyan csapattal találkozhatnánk, melyek már 16 és 18 éves kor között is sok fiatalt igazolnak a világ különböző pontjairól. Erre példa az Ajax vagy az ifjúsági ligában címvédő Porto is. Ugyanakkor az is igaz, hogy mivel mi a bajnoki ágon szerepelünk, a 3. fordulóban papíron akár már könnyebb ellenfelet is kaphatunk, olyat, amelyik a hazájában nem nyerte meg a bajnokságot – folytatta a sportigazgató. – Ez viszont még odébb van, most arra koncentrálunk, hogy az első kört sikerrel vegyük. Ebben segítségünkre lehet az is, hogy az MTK Budapest stratégiájának köszönhetően több olyan 17-19 éves játékos léphet pályára a sorozatban, akik az elmúlt időszakban már fiatal koruk ellenére is folyamatosan a felnőttfutballban, bajnoki mérkőzéseken edződhettek, így képesek lehetnek az eddiginél még gyorsabb  ritmusban futballozni.
A lebonyolítás ugyanis úgy néz ki, hogy a bajnoki ágon, az első két fordulóban Európa 32 legjobb (UEFA-rangsor alapján) U19-es bajnokcsapatai mérkőznek egymással, a 32-ből eljut a 3. fordulóba november végig nyolc csapat. A másik, az úgynevezett nem bajnoki ág, amelyen ugyanazok a klubok vesznek részt, amelyek a felnőtt Bajnokok Ligájában, akkor is, ha nem nyerték meg hazájukban a korosztályos bajnokságot. Arról az ágról előbb a csoportok 3. helyezettjei (nyolc csapat) csatlakoznak a bajnoki ág nyolc csapatához, majd az újabb oda-visszavágós kör után az állva maradt együttesek folytatják a sorozatot egyenes kieséses formában a csoportkör 1. és 2. helyezttjeivel kiegészülve.

Polyák Balázs hozzátette, helyzetüket nehezíti, hogy az 1. fordulóban, a bosnyákok ellen Zuigeber Ákosra és Kata Mihályra csak az első meccsen számíthatnak, mert utána utazhatnak (ha bekerülnek a keretbe) az U17-es vb-re a korosztályos válogatottal, ezért sem az ifi BL-ben, sem a felnőtt NB II-es bajnokságban nem tudnak játszani októberben. Az ifjúsági ligába 2001 január 1. után született játékosokat lehet benevezni, illetve öt 2000-es születésűt, de közülük egyszerre csak három szerepelhet a  meccskeretben is, és a 2000-es között csak olyanok lehetnek, akik előtte legalább három évet eltöltöttek már a klub utánpótlásában. Ezért például  Schön Szabolcsot nem nevezheti az MTK, de az NB II-es első keretben is számításba vett fiatalok közül a 2000-es születésű Babinszky Bencét valamint a 2001-eseket, Kovács Mátét, Törőcsik Pétert és Varju Benedeket igen.

UEFA IFJÚSÁGI LIGA
1. FORDULÓ (Október 2. és 23.)
MTK–Zrinjski (bosnyák)
Október 2. és 23.
2. FORDULÓ (November 6. és 27.)
Elfsborg (svéd)/Midtjylland (dán)–MTK/Zrinjski (bosnyák) 

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-21 17:00 Rákóczi Stadion

KAPOSVÁRI RÁKÓCZI FC

VS

MTK BUDAPEST II

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman