HÍREK

Bemutatjuk szombati ellenfelünket: Amit a Puskás Akadémia FC-ről tudni kell

2020-10-16

Bemutatjuk szombati ellenfelünket: Amit a Puskás Akadémia FC-ről tudni kell

Csapatunk az OTP Bank Liga 7. fordulójában a harmadik helyen álló Puskás Akadémia FC vendégeként lép pályára szombaton 19:30-tól a felcsúti Pancho Arénában.

Jelen:

Az OTP Bank Liga legutóbbi kiírását a harmadik helyen zárta a Puskás Akadémia FC, így története legjobb élvonalbeli bajnoki helyezésének köszönhetően kiléphetett a nemzetközi kupaporondra. Az Európa Ligában viszont már a selejtező első körében búcsúztak a svéd Hammarby ellen (0-3), mivel rengeteg játékosukat nélkülözni kényszerültek a koronavírus miatt.

A bajnokság idei szezonját a sok hiányzó ellenére jól kezdték, ugyanis győzni tudtak hazai pályán az Újpest FC ellen (3-2), és a Kisvárda Master Good otthonából is elhozták mindhárom pontot (3-0). A harmadik fordulóban sokáig 1-1-re álltak a Mol Fehérvár FC vendégeként, de végül 3-1-re kikaptak. Az eddigi utolsó hazai találkozójukat 1-0-ra hozták a Mezőkövesd Zsóry FC-vel szemben, míg a válogatott szünet előtti körben bár vezettek a FTC otthonában, végül 2-1-re alulmaradtak.

Csapatunkkal ellentétben ők még csak öt bajnokit játszottak, mivel a Budapest Honvéd elleni első fordulós összecsapásukat a vírushelyzet miatt későbbre (november 4.) halasztották. A Mol Magyar Kupában a hatodik körös találkozójukat - amikor mi 8-0-ra nyertünk a 43. Sz. Építők ellen - egy hete játszották le, és 7-0-ra verték a Toponár SE gárdáját.

Az öt bajnokin kilenc gólt lőttek és hétszer vették be a hálójukat. A kétszer betaláló Komáromi György és Jakub Plsek mellett egy ízben Joao Nunes, Alexandru Baluta, Josip Knezevic, Nagy Zsolt és Szolnoki Roland is eredményes volt.

Az átigazolási időszakban a kölcsönből visszatérők (Kiss Tamás, Liridon Latifi, Varga Ádám) mellett megszerezték Alexandru Baluta (Slavia Praha), Kiss Ágoston (Haladás), Joao Nunes (Panathinaikosz), Weslen Junior (Sao Bernardo) játékjogát, valamint a horvát NK Osijek csapatától csatlakozott hozzájuk kölcsönbe Antonio Mance.

Távozott Felcsútról a kölcsönben lévő Gyurcsó Ádám (Hajduk Split), valamint Hegedűs János (DVTK), Hegedüs Lajos (Paks), Sós Bence (DVSC), Varga József (DVSC) és Jan Vlasko (Spartak Trnava). Artom Favorov (ZTE), Huszti András (Budafok), Skribek Alen (Budafok), Madarász Márk (Csákvár) pedig kölcsönbe került.

A PAFC vezetőedzője a 47 éves, magyar származású egykori szlovák válogatott labdarúgó, Hornyák Zsolt. Felnőtt pályafutását a Slovan Bratislavában kezdte, amellyel 1992-ben csehszlovák bajnok lett. Hazájában játszott még az MFK Košice és az Inter Bratislava csapataiban is, összesen négyszer nyert szlovák bajnokságot, és két alkalommal Szlovák Kupát. 2001-ben Oroszországba, a Dinamo Moszkva csapatához igazolt, de egy szezont követően visszatért a Slovanhoz. Pályafutása végén játszott Cipruson, és a cseh bajnokságban is. A szlovák válogatottban összesen három alkalommal lépett pályára.

Trénerként először 2012 és 2015 között Örményországban dolgozott a jereváni Mika és Bananc vezetőedzőjeként. Előbbi csapattal Szuperkupát, utóbbival bajnokságot és Szuperkupát nyert. Ezt követően rövid ideig edzősködött Máltán és Oroszországban, majd 2018 nyarán a cseh Slovan Liberec gárdájához szerződött. A 2018-2019-es szezonban 6. helyen végzett csapatával a bajnokságban. 2019 júniusában nevezték ki a Puskás Akadémia vezetőedzőjének, s első szezonjában rögtön bronzérmet szerzett a felcsútiakkal.

A találkozót élőben közvetíti a M4 Sport és az m4sport.hu is.

Jegyinformációkat IDE kattintva talál!

 

Együttesünk a Puskás Akadémia FC-vel csak az NB I-ben mérkőzött:

Az első összecsapás 2013. november 2-án Székesfehérváron 1-1-es döntetlenre végződött. A Garami József vezette együttesünk gólját Varga Szabolcs szerezte.

A két klub eddigi utolsó mérkőzése 2019. március 16-án a Pancho Arénában volt, s a hazaiak 3-2-re nyertek. Góljainkat Jevgen Szelin és Torghelle Sándor lőtte.

A Puskás Akadémia FC pályaválasztása mellett lejátszott öt találkozó közül egyet nyertek meg a hazaiak, egy döntetlenre végződött, háromszor pedig együttesünk győzött. 9 gólt szereztünk és 7-et kaptunk.

A mérleg:

10       7       1       2         16 - 11          22     (73 %)

A Puskás Akadémia FC labdarúgásának múltja:

Felcsút első futballegyesülete, a Felcsút SE 89 éve, 1931-ben alakult, és évtizedekig Fejér megye alacsonyabb osztályaiban szerepelt.                           

Az ezredforduló után azonban folyamatosan felfelé lépkedve előbb 2002-ben az NB III Duna csoportjának tagja lett, majd 2004-ben az NB II Nyugati csoportjába jutott fel a sárga-kék klub. A 2009-2010-es bajnoki idénytől a Felcsút SE – amely az akkor már meglévő Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia centerpályáján, egyben saját korábbi pályáján játszotta hazai mérkőzéseit – ideiglenesen átadta az indulási jogot a Videotonnak, és a csapat Videoton-Puskás Akadémiaként ért el jelentős sikereket, például 2011-ben egy NB II-es bronzérmet, míg a helyi játékosokból álló csapat Felcsút SE néven a legalsó osztályban, a megyei harmadosztályban indult újra versenybe.

A 2012-2013-as idényben visszavették a jogot a Videotontól, és már Puskás Akadémia FC néven a fehérváriaktól külön, önálló klubként indultak, és azonnal történetük legnagyobb sikerét érték el: a Nyugati csoport győzteseként kivívták az NB I-ben indulás jogát.

2013. július 26-án Pápán először vonult ki a Puskás Akadémia FC NB I-es csapatként a pályára. Első élvonalbeli góljukat az akadémista Vaszicsku Gergő szerezte azon a találkozón.

Három évet töltöttek el folyamatosan az élvonalban, ám a harmadik esztendő végén kiestek az NB I-ből. Csak átszállót váltottak az NB II-be, mert a 2016-2017-es másodosztályú bajnokságot megnyerték, s visszajutottak a legfelső osztályba, ahol azóta is szerepelnek. Legutóbb bronzérmesek voltak, míg előtte a 7. helyen végeztek.

Az együttesnek az évtizedek során nagyon sok neve volt: Felcsút SE, Felcsúti KSK, Felcsúti TSz SK, Felcsúti TSZ, Felcsúti Egyetértés TSZ SE, FC Felcsút, Puskás Akadémia FC.

Puskás Ferenc 80. születésnapján, 2007. április 1-jén vette fel a felcsúti labdarúgó akadémia a legismertebb magyar nevét. Az Akadémia alapítója Orbán Viktor miniszterelnök.

Egy alkalommal, 2017-2018-ban a Magyar Kupa döntőjébe is bejutottak, de alulmaradtak az Újpest FC-vel szemben.

A Puskás Akadémia FC 7. szezonját tölti az NB I-ben, és ezzel a  magyar labdarúgó csapatok 108 gárdát "felvonultató" örökranglistáján a 44. helyen áll.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-28 11:00 Sándor Károly Labdarúgó Akadémia

MTK BUDAPEST II

VS

Érdi VSE

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman